Makedonija grbom „raskida“ sa SFRJ

326618_1

SKOPLJE | Saglasnošću ministara Vlade i premijera Makedonije napisan je Nacrt zakona o novom, nekomunističkom državnom grbu.
Nacrtom je predviđeno da “komunistički simboli na starom državnom grbu” budu zamenjeni novim, a aktuelni grb je već redukovan, skidanjem crvene petokrake sa vrha 2009. godine. Sada će sa grba nestati polje i žitno klasje isprepleteno makom i duvanom, kao i izlazeće sunce.
“Novosti” navode da će novi grb biti u obliku štita zlatno-žute boje sa muralnom krunom u formi tvrđave i crvenim lavom u središtu.
Portparol vlade u Skoplju Aleksandar Đorđiev već je potvrdio da će i sa izmenom i dalje važiti dokumenti sa starim državnim grbom. Rekao je da građani neće biti u obavezi da „odmah menjaju svoja lična dokumenta“, i da „prave trošak“.
Uprkos činjenici da novi predlog još nije ni upućen u skopštinsku proceduru, a nema ni objavljenog roka do kada će to biti učinjeno, ministar unutrašnjih poslova Makedonije, Gordana Jankulovska na svom FB profilu objavila je fotografiju sa najavom kako bi mogao da izgleda makedonski pasoš sa novim državnim grbom.
Iz albanske vladajuće DUI potvrđeno je da je koaliciona saglasnost za promenu grba – potpuna. Jer, ukazano je, valja zameniti stari – komunistički. „Lav je prihvatljiv u centru državnog grba“, kako se objašnjava u DUI, jer je kao heraldički simbol zastupljen na grbovima starih albanskih familija, a ima ga i na grbu glavnog grada Albanije – Tirane. Prihvatljiva je i kruna, jer „odražava staru skopsku tvrđavu…“ Na društvenim mrežama, uz sličnost sa grbom Tirane, novi grb Makedonije, upoređuje se i sa starim grbom – Drača.
Opozicija je izdala saopštenje da „uvek kada vlast gubi kontrolu izmišlja nove probleme“. Pa, tako i sada.
A, po objavi iz Skoplja da se priprema promena državnog grba, u prvoj medijskoj reakciji iz Sofije, u listu „Telegraf“ navedeno je da je reč o krađi simbola iz susedstva. Pod naslovom „Makedonija nam krade grb“ navodi se da „niko nigde u Makedoniji ne spominje da je to simbol drugog Bugarskog carstva od kojeg je proizašao i današnji grb Bugarske“.
I u delu stručne javnosti u Skoplju upozoravaju da sa promenom državnih simbola treba biti obazriv. Vlasti najavljuju javnu raspravu o predlogu, a stručnjaci ustavnog prava pak, ukazuju da je za tako važno pitanje neophodno mišljenje građana na – referendumu.
Večernje novosti