Макрон присталицама: Француска је побиједила, у нас гледа свијет

ПАРИЗ │ Новоизабрани француски предсjедник Емануел Макрон захвалио је на подршци својим присталицама окупљеним у дворишту париског музеја Лувр, поручивши да је побjеду однijела Француска и да неће устукнути пред страхом и подјелама.

„У нас гледа Европа, гледа нас цио свijет. Они очекују да свуда бранимо дух просвећености који је угрожен на толико мjеста…Очекују да донесемо нову наду, нови хуманизам“, рекао је Макрон у обраћању хиљадама присталица, преносе француски медији.

Макрон је признао да је испред њега „огроман задатак“, истакавши да ће се odmah с њим ухватити у коштац што ће подразумијевати, како је рекао, „морализовање јавног живота, обнову економије, јачање заштите у свијету који окружује Француску“.

„Постигли смо нешто без преседана и без премца… Сви су нам говорили да је то немогуће, али они нису познавали Француску“, изјавио је Макрон, након што су га дочекали звуци европске химне „Ода радости“.

Французима који су гласали за одбрану Републике поручио је да је свјестан неслагања у ставовима која постоје, али да ће их поштовати и штити републику.

„Имам поруку за оне који су гласали за Марин ле Пен. Они су данас изразили гнев, забринутост, своја убеђења, и ја њих поштујем. Учинићу све током пет наредних година да више немају ни један једини разлог да гласају за екстремне опције“, истакао је Макрон.

Он је поручио да жели јединство француског народа и земље.

 

„Служићу вам понизно, снажно, у име нашег слогана: слобода, једнакост, братство. Служићу вам у оданости повјерењу које сте ми указали. С љубављу“, поручио је Макрон.

Он је позвао присталице да му пруже подршку и на предстојећим парламентарним изборима, како би остварио већину.

Њему се придружила и видно узбуђена супруга Брижит, која му је пољубила руку и махала окупљеним присталицама.

РТРС