Малезијски авион изнад Украјине срушила ракета проруских сепаратиста!

ukrajina avion

КИЈЕВ │ После готово годину дана откако је 298 људи 17. јула 2014. смртно страдало у рушењу путничког боинга изнад Украјине, коначни извештај истражитеља још није објављен, али је СНН сазнао детаље из тог документа и наводи да су за трагедију одговорни проруски побуњеници.

Након што је утврђено да је авион Малезија ерлајнза погодила ракета па се летелица распала још у ваздуху, холандски истражитељи закључили су да сви докази упућују на то да су за напад на МХ-17 одговорни проруски побуњеници.

Нацрт извештаја има неколико стотина страница и описује лет МХ-17 из минута у минут, при чему указује одакле је тачно ракета испаљена, односно с које терирорије и ко је у то време контролисао територију. Прозилази да све упућује на проруске сепаратистичке побуњенике.

У извештају је окривљена и сама авиокомпанија Малезија ерлајнз која није узела у обзир упозорења да треба избегавати коридор-трасу на истоку Украјине, па су наставили с опасним летовима изнад зараћеног подручја.

Очекује се да ће финални извештај бити завршен и објављен почетком октобра 2015.

Агенције које се баве истрагом трагедије нису пристале да коментиришу „процуреле“ делове извештаја.

Међу 298 погинулих путника било је 193 Холанђана, 43 држављана Малезије и 27 Аустралијанаца, као и 12 Индонежана, 10 Британаца и још Белгијанци, Канађани, Немци, Новозеланђани и Филипинци.
Јутарњи лист