MALI FUDBAL – LIGA REPUBLIKE SRPSKE U BEOGRADU: Vlastitim snagama do titule

Već nekoliko godina sporadično se pojavljuju informacije o grupici momaka iz našeg grada koji brane boje svoga Trebinja u malom fudbalu u ligi Republike Srpske, koja se igra u Beogradu.

Kakva je to liga? Koliko ima klubova? O kakvom takmičenju je riječ? Ko je ih je okupio i još mnogo toga pitali smo jednog od glavnih „krivaca“ što se Trebinje promoviše i na ovaj način.

Spasoje Bato Kebeljić, po sopstvenom priznanju, fudbal voli otkad zna za sebe. Dugi niz godina je trenirao u FK „Leotar“. Poslije završene osnovne škole i Gimnazije „Jovan Dučić“, fakultet je upisao u Beogradu.

„Neki su se u Beogradu našli zbog studija, neki zbog posla … čuli smo da postoji liga Republike Srpske u malom fudbalu i jednog dana Tihomir Tufegdžić, Marko Sikimić i ja došli smo na ideju da osnujemo ekipu i pokušamo zaigrati u pomenutoj ligi“, počinje ovaj razgovor Spasoje Kebeljić i kao da se dvoumi šta je prevagnulo – ljubav prema malom fudbalu ili nostalgija prema rodnom kraju.

„Za svega par dana smo sakupili momke koji su na privremenom ili stalnom radu u Beogradu. Oduševljeno su prihvatili ideju. I evo, već tri godine nastupamo u ligi RS“, kroz smijeh priča Spasoje, u Trebinju mnogo poznatiji kao Bato i objašnjava nam da Liga trenutno broji deset klubova: Gacko, Mladost, Vlasenica, Han Pijesak, Drina, Sokolac, Foča, Milići, Krajina i Trebinje.

Trenutno liga Republike Srpske ima zimsku i ljetnu sezonu. Sve utakmice se igraju u „Posco“ areni pored beogradskog hipodroma, a posebno je „vatreno“ kad igraju hercegovački derbi sa Gačanima.

„U „Posco“ areni su idealni uslovi za mali fudbal. Vrhunski teren. Svlačionice na zavidnom nivou. Tribine za gledaoce. Liga je odlično organizovana. Imamo sudije, delegate, svu prateću opremu. Prava liga“, oduševljeno priča Kebeljić i posebno hvali angažovanost kapitena Tihomira Tufegdžića, koji je bio istrajan u prvobitnoj ideji.

Spasoje Bato Kebeljić

Za Trebinjce ova liga je još jedna stvar koja ih, u velikom gradu drži na okupu. Možda, nekad ne bi ni stigli da popiju kafu zajedno, priznaje Bato objašnjavajući da život u milionskom gradu ima svoje prednosti, ali i mane, te da su im treninzi i utakmice šansa da se što češće druže, ali i pomažu jedni drugima. U ekipi nema „stranaca“. Svi su Trebinjci i trenutno ih je trinaest igrača. Većina su bivši igrači nekih kategorija FK „Leotar“. Lako se dogovore ko će kad i koliko minuta igrati. Imaju drugarski i fer odnos.

„Nema ljutnje. Igraju oni koji taj dan mogu pružiti maksimum. Svi znamo kad smo i koliko spremni“, ističe Bato da bez pogovora slušaju kapitena, jer trenera nemaju, a poseban podstrek im je podrška ljepših polovina.

Najveći uspjeh ekipe je prošlogodišnje finale protiv ekipe „Drine“. Još žale za tim porazom, ali su svjesni da su to profesionalni igrači koji igraju za novac, a njihov osnovni i jedini motiv je ljubav prema fudbalu i Trebinju. Međutim, rado pamte dodjelu nagrada i to srebro, jer su ga primili iz ruku čuvenog Dušana Duleta Savića. On, kao i mnoge poznate ličnosti iz svijeta sporta (Vladimir Petrović Pižon, Mladen Krstajić selektor Srbije, Milan Lane Jovanović…) podržavaju Ligu.

„Nastupamo bez ičije pomoći. Imamo jedino medijske pokrovitelje, koji izvještavaju sa svake naše utakmice. Sami smo se okupili. Sami se finansiramo. Plaćamo članarinu i kotizacije za takmičenja. Mada se ne bismo bunili ni ako se javi neki sponzor da pomogne. Rezultati bi nam sigurno bili bolji“, kroz iskren smijeh poručuje ovaj „mali fudbaler“ i dodaje da za cijelu ekipu ovo takmičenje, koje postoji od 2010. godine, predstavlja veliko uživanje.

Sa fejsbuk stranice Liga Republike Srpske u malom fudbalu u Beogradu

„Zavičajno sportsko udruženje „Drina-Una“, osnovano je sa namerom da se kroz sportske aktivnosti promovišu akcije druženja i ideja bavljenja sportom. Zamisao je da se na tako jednoj zdravoj osnovi, kreiraju uslovi u kojima bi se kroz negovanje tradicije zavičaja, uspostavili temelji za uzajamnu pomoć i saradnju članova udruženja. Stub druženja je Liga u malom fudbalu, koje se organizuje tokom cele godine, ima dve polusezone (jesenju i proljetnu) i takmičarsko-rekreativnog je karaktera. Veliku podršku radu udruženju nesebično daju Predsedništvo Republike Srpske u Beogradu, Ministarstvo za omladinu i sport Republike Srbije, kao i mnogobrojni sponzori i prijatelji udruženja. Za realizaciju sportskog takmičenja zadužen je sportski odbor od sedam članova, koji u kontaktu sa kapitenima i predstavnicima ekipa, vodi kompletnu brigu o sportskim i finansijskim pitanjima Lige“.

Liga RS u Beogradu: Trebinjci polovični u 5. i 6. kolu

Dok zaključujemo ovaj broj „Glasa Trebinja“ u Beogradu, ekipa „Trebinje“ iščekuje utakmicu sedmog kola. U petom kolu ekipa Trebinja poražena je od ekipe Foče rezultatom 4:2. Iskupljenje za ovaj poraz uslijedio je šestom kolu gdje su Trebinjci savladali ekipu Milića, koja je jedan od pretendenata za osvajanje Lige. Konačan rezultat utakmice bio je 11:2.

Ekipa „Trebinje“ poslije odigranih pet mečeva u šest kola ima sedam osvojenih bodova i nalazi se na sredini tabele.

Jelena Kovačević/ Glas Trebinja