Мали градови у Српској изгледају као аветиње

381822_1

ХАН ПЈЕСАК | Колика је криза ударила на Хан Пијесак, кажу мјештани, најбоље показује да ни обична трафика у њему није успјела да опстане.

Једина трафика у Хан Пијеску је затворена, па људи више немају гђе да купе часописе. Дневне новине, ипак, стижу у овај планински градић и продају се у једној продавници. Ако би неко хтио да прочита неки недељник, нема му друге него на аутобус, па по новине у оближњу Власеницу или Соколац.

Колика је криза ударила на Хан Пијесак, кажу мјештани, најбоље показује да ни обична трафика у њему није успјела да опстане.

„Ено је још тамо стоји напуштена, као аветиња“, каже једна од власница.

„Није било зараде, слабо људи купују новине. Продавало се педесетак комада свих дневних новина. Није помогло ни што смо убациле допуне за телефоне, копир-апарат, цигарете, жваке…“

Пијесак је толико пропао, људи незапослени, па купују само нужне намирнице. Нема више ни фирми, ни фабрика.

Овде раде само државне службе, шумарство и неколико приватних бренти.

Ова трафика је била дио ланца државних киоска и кад су 2002. године хтјели да је затворе, понудили су радницама да је преузму.

„Нас двије смо то прихватиле, подигле смо и кредит да је реновирамо, почеле да продајемо и козметику, играчке, посуђе… Мислиле смо ићи ће, али бивало је све горе и горе. У почетку смо некако ‘гурале’, али на крају нисмо могле да зарадимо ни за струју, ни за доприносе. Није нам преостало друго, него да је затворимо. Сад се новине продају у једној самопослузи, али власница нема простора да их све држи. Има само један мали сталак, па и кад новинске куће можда пошаљу понеки часопис она га врати, јер нема гдје да га изложи. А овдје су и зиме тешке, снијега толико напада, па новине често и не дођу“, прича власница затвореног киоска.
СБ