Mališani vrtića obilježili Svetog Nikolu

slava naslovna
TREBINJE | Javna ustanova za odgoj djece „Naša radost“ danas je obilježila svoju krsnu slavu – Svetog Nikolu.
Slavska svečanost priređena je u glavom objektu u Bregovima, gdje su, nakon lomljenja slavskog kolača, za svoje drugare, vaspitače i zvanice, mališani ove ustanove izveli prigodan poetsko-scenski program.
Svaka prilika – da kroz recitacije, igre i male scenske forme pokažu svojim drugarima i gostima ono što su naučili od vaspitača – za djecu je uvijek posebna, ne manje i zabavna. Tako je bilo i za Svetog Nikolu, iako najmlađi nemaju posve jasnu predstavu o tome – šta se to danas ustvari svetkuje.
Uz najčešće stidljivo „ne znam“, na pitanje o današnjem prazniku i svetitelju bilježimo i odgovor jednog Konstantina koji nam je objasnio da je Nikola „bio sveti čarobnjak“, na šta je njegova drugarica značajno dodala – da je to bio „čovjek koji je pomagao drugima“.
Mnogo vještiji i rječitiji najmlađi su bili kada su uslijedile tačke za koje su se posebno pripremali – recitacije, igrokazi, ples, folklorna kola…

U javnoj ustanovi za odgoj djece „Naša radost“ dnevno boravi oko 420 mališana, u tri objekta ustanove – u Bregovima, Policama i Gorici. Vaspitač Radenka Butulija kaže da djeca kroz svečarske priredbe najbolje prezentuju kreativni dio rada ove ustanove.
Svakodnevno se radi puno sa djecom i i uvijek vodimo računa da budu zastupljena sva četiri aspekta razvoja djeteta – i fiziči, i intelektualni, i socioemocionalni, ali i aspekt – govor, komunikacija i stvaralaštvo. U ovu posljednje ste danas mogli uvjeriti – djeca su jako lijepo recitovala, igrala, tumačila uloge u našim malim dramatizacijama – što su veoma važne aktivnosti za djecu predškolskog uzrasta“, kaže Butulija.

R.S.