Малољетници починили 14 кривичних дјела за десет мјесеци

ТРЕБИЊЕ l На подручју које оперативно покрива Полицијска управа Требиње за десет мјесеци евидентирано је 14 малољетника као извршиоца кривичних дјела. Ово је забрињавајући податак који је посебно истакао Жарко Лакета, начелник ове Полицијске управе, на данашњој редовној мјесечној конференцији за новинаре.

„Оно што увијек истичем је да без обзира на наш рад и на рад одређених институција, најмања пажња посвећена малољетницима је од стране родитеља. И овдје поново долазимо до питања – Да ли родитељи знају гдје се њихова дјеца крећу, шта раде и чиме се баве?“, прича Лакета и додаје да су ови малољетници починили кривична дјела крађе, тешке крађе, тјелесне повреде, а било је и тешких тјелесних повреда као и једно кривично дјело „Спречавање службених лица у обављењу дужности“.

Он каже да су ово заиста забрињавајући показатељи без обзира на рад полиције, школа и других установа и да је неопходно да се у будућем периоду родитељи више позабаве овом темом.

Једна од забрињавајућих тема на данашњој конференцији за новинаре била је и безбједност саобраћаја. Лакета каже да без обзира на редовне активности које МУП проводи као и ПУ Требиње, нису задовољни стањем безбједности у саобраћају у протеклих десет мјесеци.

„Ово говорим за првих десет мјесеци уопште. Број саобраћајних незгода је већи за 11 % у овој години у односу на 2017. Број погинулих у овој години је 9, а у претходној четири. Број теже страдалих лица у односу на упоредни период је мањи а са лакше повријеђеним је већи. Материјална штета је већа у односу на 2017. годину“, каже он.

ПУ Требиње је у 2018. години вршила низ републичких и локалних акција, међу којима је и посљедња која је организована од 15 – 31. октобра, с циљем санкционисања некориштења безбједоносних појасева, сигурносних сједалица,  као и кориштења мобилних телефона у току вожње.

„Укупно на подручју које ми покривамо контролисано је 1672 возила, 31 возач је кажњен за употребу мобилног телефона у вријеме вожње , 670 возача и сувозача је кажњено за кориштење безбједоносног појаса. Без обзира на контроле и акције, забрињава чињеница да толико возача не користи појас. Такође забрињава чињеница да је 156 возача кажњено јер не возе дјецу на прописан начин“.

Од 1. до 5. новембра је организована акција „Прекорачење брзине и вожња под дејством алкохола“ и од 320 контролисаних учесника у саобраћају  кажњено је 20 возача због прекорачења брзине, а да је код четири возача нађено више од 1,51 грам алкохола у организму, а да је шест возача због алкохола било лишено слободе , закључио је Лакета и најављује још већу и квалитетнију контролу саобраћаја у наредном периоду, као и веће присуство полиције на саобраћајницама.

У недјељу 18. новембра Полицијска управа Требиње ће реализовати превентивну акцију подјеле летака свим учесницима у саобраћају поводом Свјетског дана сјећања на жртве саобраћајних незгода.

На данашњој конференцији за новинаре резултате центра у протеклом мјесецу представили су Синиша Лакета, начелник Сектора полиције Требиње и Бојан Дабић, начелник Kриминалистичке полиције.

Лакета је подсјетио да је у октобру евидентирано 25 нарушавања јавног реда и мира у којима је почињено 35 прекршаја. Евидентирана су 33 учиниоца прекрашаја.

Начелник криминалистичке полиције Бојан Дабић, навео је да је ова ПУ Требиње у протеклом мјесецу евиденторала 25 кривичних дјела, мање за 16,7% одсто у односу на исти мјесец прошле године.

С.П.