Мамула ће бити „бутик“ хотел

reg-mamula_620x0
ХЕРЦЕГ НОВИ │ Велики планови „Ораскома“, закупца острва Ластавица на 49 година: Острво и тврђава биће јавна туристичка атракција, а комплекс отвореног типа. Мамула најбоље очувана фортификација на Јадрану.

Острво Ластавица и тврђава Мамула биће јавна туристичка атракција отворена за све и потпуно доступна грађанима Црне Горе и шире – поручили су из компаније „Ораском дивелопмент холдинг“, најављујући значајне планове за рестаурацију културно-историјског комплекса. Из компаније је стигло саопштење у коме је наведено да ће развој и реновирање фасцинантне тврђаве бити пажљиво планирани приликом обнављања и претварања у „бутик“ хотел високе класе.

– Радујем се дану када ће музеј на Мамули бити отворен и када ће девастирана грађевина постати нова атрактивна дестинација која ће се наћи међу прелепим локацијама ове прелепе државе – поручио је председник Одбора Самих Савирис.

Атрактивно острво на улазу у херцегновски део Бококоторског залива, од расписивања првог тендера за закуп, децембра 2013, поделило је Новљане, па и јавност у Црној Гори.

Намера швајцарске компаније, као изабраног закупца, да од острва направи ексклузивни туристички комплекс отвореног типа и категорије пет звездица, тако да не угрожава културно-историјску вредност тврђаве, заиста добро звучи. Међутим, део Новљана не верује у то, јер је лоших искустава досад било напретек. С друге стране, они који оспоравају закуп истичу да је за време Другог светског рата Мамула био казамат у коме су окупатори затварали родољубе и уверени су да не треба давати под кирију нешто што је културно добро, страхујући да ће ангажовањем грађевинсих машина тврђава бити потпуно девастирана, а станишта галебова заувек изгубљена. Међу разлозима против закупа је и веома емотиван однос Новљана. Они не споре да су тврђава и острво запуштени и девастирани, али сматрају да је боље да Мамула буде и дивља али њихова, него да буде уступљена другоме на коришћење.
ПОДРШКА РАТНИХ ВЕТЕРАНА
Установљењем меморијалног музеја биће очувана историјска вредност Ластавице, и тај задатак „Ораском“ преузима с великим пијететом. Из компаније наглашавају да је овакве намере могуће реализовати само као део већег пројекта, попут „Луштица беј“, који увелико реализују на полуострву код Тивта. Инвеститор подсећа да су за планове добили подршку Удружења ветерана Другог светског рата.

Средња, чини се, најреалнија линија реаговања и грађана и локалне управе је у оцени да ће „Ораском“ наћи решење да Мамулу дугорочно зашитити од пропадања. Закупац не може стећи право власништва, сматрају Новљани, а о заштити историјске, архитектонске и културне вредности треба константно бринути и надзирати реализацију пројекта преуређења.

Подсећамо да је „Ораском дивелопмент холдинг“ понудио закуп на 49 година и цену од 1,5 евра по квадратном метру за земљиште и 0,9 евра за акваторијум, плус инвестициони пројекат од 15 милиона евра и отварање до 200 радних места. Дата је и пројекција остваривања укупних директних прихода у првих десет година, у висини од 7,5 милиона евра.

Чињеницу да је Мамула најпривлачнија локација на Црногорском приморју и да треба допринети афирмацији оваквог пројекта, нико не спори. Није за критику ни визија Швајцараца да би Мамула могла да постане јединствена туристичка дестинација на овим просторима, острво-хотел са музејским садржајима. Тешко је, међутим, одагнати сумњу у успех после веома лоших искустава са, рецимо, приватизацијом ХТП Бока. Обећања да ће бити саграђен нови хотел и уређена постојећа три, остала су само мртво слово.
Новости