Манастир Завала прославио крсну славу (ФОТО)

Манастир Завала код Требиња данас прославља крсну славу Ваведење Пресвете Богородице. Свету архијерејску литургију у овом хришћанском саборишту служио је владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, уз саслужење свештенства и монаштва епархије.

Владика је честитајући славу и братству манастира, али и многобројним вјерницима који су се данас окупили на овај велики празник – рекао да је исти живот за све нас.

„Исто нам је Јеванђеље, Христов крст и Његово васкрсење, али околности нам одређују како ћемо тај живот да проведемо.Тако је један од тих начина монашки живот, али нам је заједничка радост спасења“, казао је владика Димитрије.

Према ријечима игумана Василија, празник Ваведења Пресвете Богодородице је празник духовног рођења наше мајке.

„То је празник уласка Њеног у храм, а почетак нашег духовног рођења је крштење. Али послије крштења треба да наставимо кроз остале врлине, кроз цијели наш живот и начин живота и тако ћемо спасити себе и довести се у заједницу са Богом и стећи живот вјечни. Тако да нам Пресвета Богородица треба да увијек буде на уму и кроз Њен примјер и кроз примјер врлинског живота“, рекао је игуман Василије.

Он је овај посебан дан искористио и да се захвали владици Димитрију и да му уручи симболично крст.

„Овај крст је велики и тежак и ја га не могу носити. Он је за владику јер владике носе тежи крст, тежи је часни крст. Њихов терет је много већи“.

Игуман је изразио захвалност свим вјерницима који долазе у манастир Завала, помажу његову обнову, посебно истакавши Зорана Божића и Лазара Брковића.

Замјеник градоначелника Требиња Мирко Ћурић, који је присуствовао данашњој светој литургији, рекао је да је од велике важности што се данас много вјерника окупило у манастиру Завала.

„Овај манастир значи много  за Требиње, Херцеговину, али и за сав православни народ. Манастири су мјеста гдје треба да се окупљамо, без размишљања ко коме припада, којој партији. Само треба да размишљамо да смо ми један народ. Ево, видимо у окружењу како се покушава на разне начине раздвојити српски народ, али ми треба да се окупљамо у манастирима, да се чинимо јачим и да и црквена и свјетовна власт размишља само о једном – будућности грађана“, каже Ћурић.

Из Љубиња је дошао и вјерник Радивоје Стајчић који каже да је посебна част имати прилику и доћи на овако један велики празник и са ближњима ломити славски колач.

„Дођем сваке године и предивно се осјећам“, каже он.

Његово мишљење дијели и Владимир Спаић из Требиња.

„Ово окупљање је од значаја за све нас и  људе и сам наш град као и све православне хришћане и наравно да ћу увијек долазити када год будем имао прилику“, закључио је Спаић.

Након свете литургије обављено је ломљење славског колача и уприличена трпеза љубави.

С.П.