Мандате сутра дијели 19.631 бирач!

0502-Rokovi-izbori_N

БЕОГРАД l После десет дана изборне конфузије, пребројавања гласова, оптужби између власти и опозиције за крађу и нерегуларности, сутра увече требало би да буде познато које ће све листе ући у нови сазив Народне скупштине.

Та одлука у рукама је 19.631 бирача, на 15 биралишта у Србији, на којима се, због неправилности, понавља гласање. Републичка изборна комисија највероватније ће сутра, до 22 сата, саопштити последње прелиминарне резултате ванредних парламентарних избора, а коначни ће бити познати до 8. маја, под условом да не буде нових пропуста на бирачким местима.

Највећа загонетка је хоће ли коалиција Двери-ДСС, после репризе гласања, прећи цензус. Они се тренутно налазе 0,75 одсто гласа од цензуса.

Гласање ће бити поновљено на пет бирачких места у Нишу (Медијана, Палилула и на три бирачка места у Пантелеју), на по два бирачка места у Врању и у Јагодини и на по једном бирачком месту у Бачкој Тополи и у Сремским Карловцима. Изјашњаваће се поново и уписани у бирачки списак на по једном пункту у Ужицу, Кладову, у београдској Палилули, као и у Новом Београду.

У „Службеном гласнику“ јуче је почело штампање укупно 19.729 гласачких листића сиве боје. Изборна тишина, у којој нема кампање, слања политичких порука, јавних скупова и дељења пропагандног материјала, трајаће до затварања 15 биралишта у 20 сати.

Бојан Клачар, из ЦеСИД-а, каже нам да је тешко очекивати да ће одзив на поновљеним изборима премашити 56 одсто, колики је био у „редовном“ термину, 24. априла:

– Без обзира на неку врсту „референдумске атмосфере“ која се створила, због клацкалице са цензусом на којој су Двери-ДСС, на поновљеним изборима излазност је углавном мања, јер нема кампање и бирачи су слабије мотивисани. На то треба додати и да избори падају на радни дан, а немали број грађана спојиће празнике с викендом – објашњава Клачар.

ЗА РЕПРИЗУ 2.500 ДИНАРА

Републичка изборна комисија донела је и Одлуку о накнади трошкова спровођења поновљеног гласања. Према том документу, члановима и координаторима радних тела РИК у градовима и општинама где се избори понављају, припада једнократна накнада у износу од по 2.500 динара.

Вечерње новости