Мапа сиромаштва

381084_1

Ако размишљате о пресељењу у другу државу, било због посла, студирања, пензије, или само зато јер вам се та земља свиђа, требало би да будете свесни да трошкови живота нису исти као у вашој домовини.

Зависно од тога где се селите, могли бисте остати шокирани, или пак пријатно изненађени. Углавном постоје два сценарија.

Ако се преселите у иностранство, негде у Европи, како бисте студирали или уживали у пензији, вероватно имате стални извор новца који примате у родној држави.

У том случају, све што треба да знате јесте колико је земља у коју идете скупа (или јефтина) за живот у поређењу са вашом државом. А управо то показује прва мапа коју је израдио чешки лингвиста и математичар Јакуб Мариан.

Како бисте разумели вредности, замислите да тренутно живите у Немачкој (чији је индекс 100) и да трошите 2000 евра месечно (на стан, намирнице и друге потрепштине и услуге). Ако се преселите у Норвешку (индекс 153), мораћете потрошити 53% више, односно 3060 евра месечно како бисте задржали исти стандард. С друге стране, ако се преселите у Молдавију (индекс 37), за исте ствари ћете потрошити само 740 евра месечно.

Ако се преселите пак у другу државу у намери да се тамо запослите, горњи пример више не вреди, јер је цена рада главна ствар која се мења и о томе зависе ваша будућа примања.

Али проблем су други трошкови на које трошите сву исту плату. На пример, ако сваког месеца трошите у Немачкој 2.000 евра, и преселите се у Бугарску, трошићете само 1.000 евра како бисте куповали ствари на које сте навикли у Немачкој.

Просечна плата у Немачкој је око 2.600 евра (стога потрошити 2000 евра није проблем), док је просечна плата у Бугарској око 400 евра (око 6,5 пута мање него у Немачкој), па стога просечан Бугарин себи не може приуштити да потроши 1.000 евра месечно како би живео стандардом којим живи просечан Немац.

На његовој мапи Србија је означена индексом 45, што показује да је просечан Србин у још лошијој ситуацији него просечни Бугарин и да има још мање могућности да себи приушти „немачки стандард“. Просечна плата у Србији износила је у фебруару 44.450 динара што је мање од 400 евра.

Друга Марианова мапа показује локалну куповну моћ сваке државе (сада је Пољска означена индексом 100).

Однос индекса две земље показује колико пута више (или мање) робе или услуга може да плати просечни становник једне државе у односу на другу.

На пример, просечни Немац може да купи скоро два пута више аутомобила, изнајми два пута више станова и два пута чешће једе у ресторану од просечног Пољака.

Међутим, у односу на Пољску, Србија има мању куповну моћ.

Блиц