Маркеловој се тресе трон, још један савезник јој окренуо леђа

merkel

МИНХЕН │ Политика отворених граница Ангеле Меркел није наишла на одобравање ни у њеној родној Немачкој, а последњи који се придружио таласу критика је њен бивши ментор Хелмут Kол.

„Европа не може да постане нови дом за милионе угрожних људи широм света“, рекао је Kол за немачке медије.

Kол, који је провео 16 година на месту канцелара Немачке, сматра да би слобода и мир на континенту моглао да буде угрожен масовним миграцијама.

„Већина оних који долазе у Европу има другачија уверања од наших, јеврејских или хришћанских, који су део нашег вредности и манталитета“, саматра бивши немачки канцелар.

Иако у самом интервјуу, ни једном речју није поменуо своју ученицу Ангелу Меркел, аналитичари кажу да је су ове речи запараво критаика на њен рачун и политику отворених граница за коју се залаже.

За само 16 месеци, у Немачку је дошло 1,2 милиона избеглица, а свакога да на пут ка превенствено Немачкој, из ратних подручја крећу стотине, па и хиљаде нових миграната.

Kол каже да управо тај процес „слаби друштвено ткиво његове замље“, док аналитичари сматрају да његове речи гурају гласаче у крило екстремних десничарких партија као што је Алтернатива за Немачку.

Немачка канцеларка Ангела Меркел не планира да мења своју избегличку политику, без обзира на резултате јучерашњих избора у три покрајине, рекао је данас њен портпарол Штефен Зајберт.

Kол решење тренутне ситуације не види у Европи.

„Решење је у разаћеним подручјима, не у Европи. Ми имамо шта да изгубимо и имамо разлога да се боримо за мир и слободу на нашем континенту“, рекао је Kол који би укоро требало да се састане са премијером Мађарске Виктором Орбаном који важи за једног од највећег противника долазака миграната у Европу.

Најава сусрета са Орбаном такође се тумачи како супртоставање Ангели Меркел, иако његови сарадници то негирају.

Блиц