МАРKО СЕ НЕ ПРЕДАЈЕ: Kако изгледа борба против тешке болести младог Требињца

ТРЕБИЊЕ | Храбри младић Марко Спаић (21), који од рођења болује од хемофилије, поново је своје сувенире изнео у Дучићеву улицу у Требињу, а на уређеном дрвеном штанду туристима нуди ситне успомене са југа Херцеговине.

Од борбе са болешћу, Марку је тежа била борба за лек, који кошта хиљаду евра. Пошто никада није имао довољно новца почео је ређе користити терапију, па мора на операцију колена која кошта и до стотину хиљада евра.

Његова породица и он наду никада нису губили, а Марко је чим је постао пунолетан одлучио да изађе из четири зида и понешто и сам заради. Већ треће лето са штакама у рукама продаје сувенире под требињским платанима. На његовом штанду пуном ситних мотива Херцеговине, нигде нема обележја да новац скупља за лечење.

„Заради се понешто. Овог лета сам почео тек 2. јула, али примећујем да је продаја опала“, каже овај оптимистични младић.

Сви који дођу у Требиње могу га наћи уз требињску пијацу сваког дана од 9 ујутру до вечерњих сати. Највећи број сувенира је сам израдио од дрвета, камена, песка, а понеки су му поклонили и пријатељи који се баве сличним послом. Израда и продаја сувенира није једино његово занимање.

Са пријатељем Небојшом Муратовићем снима и видео клипове.

Марко и Небојша, који ради у радњи преко пута Марковог штанда, забавне скечеве почели су снимати прошле године, испод требињских платана, како би прекратили врела летња поподнева у центру града и врло брзо постали локална атракција. Нове видео клипове најавили су ових дана.

„Почели смо једно послеподне из досаде. Прво смо препричавали вицеве  и то снимали. Направили смо своју фејсбук страницу ‘Спаја и Муре’, видели да људи гледају, а онда их почели постављати и на ‘јутјуб’. Затим  смо одлучили да снимамо клипове везане за херцеговачку  свакодневицу. Задовољни смо бројем прегледа“, каже Марко.

Сваки нови видео снимак на њиховој страници скупи и по пет хиљада прегледа, а има и оних са 20 хиљада прегледа пратилаца друштвених мрежа.

Марко, који стално тражи излаз из свакодневних проблема, свестан је да нема довољно новца за операцију колена, али је задовољан што је ојачао мишић и што може да хода само са једном штаком.

„За операцију колена у Словенији, где је првобитно требала да буде обављена, треба преко стотину хиљада евара, а ја имам можда петину новца. Распитивао сам се и у Београду, а најјефтније је у болницама у РС, пошто би ми Фонд здравства нешто рефундирао, ако лекари пристану“, објашњава Марко.

Жели нормалан живот

Марко Спаић призаје да жели да живи као сваки норамалан младић, да има девојку и да у ниједном тренутку се не предаје болести која га прати од рођења.

„Ни у једном тренутку се не предајем, знам да имам тешку болест. Проблеме решавам радом и смехом“, поручује овај младић.

Дубравка Чоловић/ЕуроБлиц