Машина за обраду запуштеног земљишта стиже до љета: Нови хектари ораница у Херцеговини

ТРЕБИЊЕ │ Први посао новоформираног  Центра за аграрни развој медитеранског подручја Херцеговине, који ће радити на унапређењу пољопривреде на овом подручју биће набавка специјализоване машине за привођење земљишта намјени, у вриједности од око три милиона марака, а биће додијељена Центру за газдовање кршом Требиње.

Ресорно министарство ће наредног мјесеца расписати тендер за набавку ове машине, а посао би  требало да буде реализован до почетка љета, рекао је за Радио Требиње Борислав Миливојевић, руководилац Подручне јединице Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди.

„Ми рачунамо да би ова машина могла годишње да припреми око тридесетак хектара земљишта, које ће остати наредним генерацијама“, истиче Миливојевић.

Према његовим ријечима крчење и уређење би приоритетно било обављано на пољопривредном и шумском земљишту у својини РС, а којег на подручју четири општине има скоро 2.000 хектара, већином у државном и општинском власништву. Kроз закуп и концесије би осигурало вишегодишње намјенско кориштење за воћарску и виноградарску производњу, као и узгој љековитог, ароматичног и зачинског биља.

Борислав Миливојевић

„Циљ је унаприједити искоришћавање постојећих аграрних ресурса и потенцијала југоисточне Херцеговине, који обухватају подручје Требиња, Берковића, Билеће и Љубиња.  Центар за аграрни развој медитеранског подручја Херцеговине ће дјеловати као кординационо стручно оперативно тијело и обухватаће Град Требиње и општине Љубиње, Берковићи и Билећа а у изналажењу најбољих рјешења и пројеката за развој Херцеговине заједнички ће радити Хироелактране на Требишњици, Центар за газдовање кршом и Јавна установа Воде РС  и требињска Туристичка организација“, каже Миливојевић.

Иницијатива за оснивање  Центра је презентована на састанку, приликом боравка  Стева Мирјанића, министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске почетком децембра прошле године у Требињу.

М.И.