Mašina za obradu zapuštenog zemljišta stiže do ljeta: Novi hektari oranica u Hercegovini

TREBINJE │ Prvi posao novoformiranog  Centra za agrarni razvoj mediteranskog područja Hercegovine, koji će raditi na unapređenju poljoprivrede na ovom području biće nabavka specijalizovane mašine za privođenje zemljišta namjeni, u vrijednosti od oko tri miliona maraka, a biće dodijeljena Centru za gazdovanje kršom Trebinje.

Resorno ministarstvo će narednog mjeseca raspisati tender za nabavku ove mašine, a posao bi  trebalo da bude realizovan do početka ljeta, rekao je za Radio Trebinje Borislav Milivojević, rukovodilac Područne jedinice Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

„Mi računamo da bi ova mašina mogla godišnje da pripremi oko tridesetak hektara zemljišta, koje će ostati narednim generacijama“, ističe Milivojević.

Prema njegovim riječima krčenje i uređenje bi prioritetno bilo obavljano na poljoprivrednom i šumskom zemljištu u svojini RS, a kojeg na području četiri opštine ima skoro 2.000 hektara, većinom u državnom i opštinskom vlasništvu. Kroz zakup i koncesije bi osiguralo višegodišnje namjensko korištenje za voćarsku i vinogradarsku proizvodnju, kao i uzgoj ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja.

Borislav Milivojević

„Cilj je unaprijediti iskorišćavanje postojećih agrarnih resursa i potencijala jugoistočne Hercegovine, koji obuhvataju područje Trebinja, Berkovića, Bileće i Ljubinja.  Centar za agrarni razvoj mediteranskog područja Hercegovine će djelovati kao kordinaciono stručno operativno tijelo i obuhvataće Grad Trebinje i opštine Ljubinje, Berkovići i Bileća a u iznalaženju najboljih rješenja i projekata za razvoj Hercegovine zajednički će raditi Hiroelaktrane na Trebišnjici, Centar za gazdovanje kršom i Javna ustanova Vode RS  i trebinjska Turistička organizacija“, kaže Milivojević.

Inicijativa za osnivanje  Centra je prezentovana na sastanku, prilikom boravka  Steva Mirjanića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske početkom decembra prošle godine u Trebinju.

M.I.