Масовне параде поноса одржане широм САД

634334_prajd-sad-foto-tanjug-ap-4_f
Стотине хиљада људи окупило се јуче на геј парадама у америчким градовима славећи овог пута и одлуку Врховног суда САД о легализацији истополних бракова.
Гувернер Њујорка Ендру Куомо искористио је новостечена овлашћења да озваничи истополни брак на Менхетну.
Венчање је организовано испред Стоунвол ина (Стонеwалл Инн), геј бара где су се 28. јуна 1969. припадници ЛБГТ заједници успротивили полицијској рацији после чега су избили немири. Тај дан се сматра најважнијим даном у борби за права хомосексуалаца и широм света се обележава парадама поноса.
Званичници покрета за права хомосексуалца кажу да су јуче славили одлуку Врховног суда САД који је навео да ће и у 14 савезних држава у којима хомосексуални брак није одобрен, власти тих држава морати да га признају, да га склапају и признају ако је склопљен у некој другој држави. Суд је додао да хомосексуалци имају иста права као и хетеросексуалци.
Борци за ЛБГТ права кажу да се мора радити и на борби против дискриминације на послу и у становању, као и за права припадника сексуалних мањина широм света.
На парадама широм америчких градова виђени су натписи „Ура за геј“ (Хоораy фор Гаy) и „Љубав је победиал“ (Лове Wон).
Масовне параде поноса одржане су и у градовима широм света, посебно у Даблину, где је са 60.000 учесника то била најмасовнија геј парада у историји Ирске у којој је ове године успешно одржан референдум за истополне бракове.
Бета