Masovno iseljavanje Bošnjaka iz Crne Gore

345433_1
PODGORICA | Prema podacima NVO „Euromost“ iz Rožaja, Bijelog Polja i Berana iseljavaju se čitave porodice. Samo u subotu u poslepodnevnim satima prema zemljama Evropske unije otišla četiri autobusa.

Od početka godine do subote, sever Crne Gore, odnosno opštine Rožaje, Bijelo Polje i Berane, napustilo je 4.600 građana! Samo u maju Crnu Goru je napustilo i uputilo se prema državama EU 1.100 građana.

Ovo je saopštila NVO „Euromost“ iz Bijelog Polja, u kojoj kažu da su podaci još crnji, jer su njihovi aktivisti pratili samo odlazak porodica.

Siromašni sever napuštaju uglavnom Bošnjaci – Muslimani, mada ima i pravoslavaca, koji su ovo područje masovnije napuštali posle referenduma o nezavisnosti 2006. godine, na kome su za nezavisnost glasali upravo oni koji sada napuštaju Crnu Goru.

Predstavnici NVO „Euromost“ sledeće nedelje će obići Hanover, Goslar i Braunšvajg gde će razgovarati sa rukovodiocima prihvatnih centara, ali i sa azilantima sa severa Crne Gore. Tim povodom pozvali su šefa crnogorske diplomatije Igora Lukšića da odredi svoje predstavnike koji bi se sreli sa ljudima koji su napustili „majku Crnu Goru“.

– Pokušavamo da dođemo i do zvaničnih podataka koliko se naših građana prijavilo za azil u ovoj godini, zbog čega smo se obratili i ambasadi Nemačke u Podgorici, gde nismo dobili odgovor. Delegacija EU u Podgorici nam je odgovorila da je taj broj povećan, ali nam takođe nisu prosledili njihov broj. Očekivali smo da će predstavnici Vlade Crne Gore izaći sa zvaničnim podacima, ali, oni samo daju izjave „da se ne slažu sa našim podacima – kažu u NVO „Euromost“.

Prema nezvaničnim informacijama koje su iz prihvatnih centara za azil stigle, reč je o velikom broju građana.

Za sat i po otputuje i do 7 autobusa

U subotu od četiri sata pa u narednih sat i po, sa severa su otputovala tri autobusa ka zemljama EU, što je smanjenje u odnosu na prošlu subotu kada je otputovalo, uglavnom ka Nemačkoj sedam punih autobusa i nekoliko kombija.

Srbija danas / Večernje novosti