Медицинске сестре из Србије у посјети болници

sestre srbije 3

НЕВЕСИЊЕ I Група медицинских сестара из Србије посјетила је јуче Нову болницу у Невесињу  са циљем размјене искустава и унапређења здравствене његе и сестринства у региону.  Посјета је организована на иницијативу  наше земљакиње Сандре Кнежевић Аврам која  у београдском Инситуту за мајку и дијете  предано и одговорно обавља сестринску професију.

Директор невесињске Болнице Велибор Миливојевић  рекао је да су реакције пацијената који су лијечени у овој здравственој установи позитивне, а да велике заслуге за то, поред љекара, имају и медицинске сестре. Сусрет са здравственим радницама из Србије оцијенио је као  драгоцјену размјену информација која може помоћи за унапређење болничке његе.

Главна сестра Инситута за здравствену заштиту мајке и дјетета Србије  Оливера Милановић  за невесињску болницу  је рекла да је на свјетском нивоу. Нагласила је да данас у свјетским здравственим системима 70 одсто услуга даје медицинска сестра што довољно указује да се овој професију треба обратити посебна пажња.   Позвала је колегице из Невесиња да дођу у узвратну посјету београдском Институту.

Предсједница Удружења медицинских сестара-техничара интензивних њега, анестезије и реанимације Републике Србије Гордана Драгошев каже да је срећна што је болница у Невесињу достигла овај ниво здравствених услуга.

„Љубазност особља и чистоћа је нешто што се одмах примјећује у овој установи“, истакла је Драгошев. Говорећи о асоцијацији коју заступа нагласила је да је сестринство професија која тражи преданост и стручност, а са друге стране овај позив је слабо плаћен и статусно није на високом законском нивоу.

Предсједница Радне групе за израду националне стратегије сестринства и бабиштва  Србије Љиљана Мицковић сматра да овакве посјете и дружења могу унаприједити струку са којом се баве.

„Пратимо позитивна искуства земаља у региону везана за професију сестринства и желимо да то пренесемо у законске оквире Републике Србије“, истакла је Мицковић која је и главна сестра Градског завода за кожне и венеричне болести у Београду.

Медицинске сестре из Србије у пратњи  колегица из Невесиња обишле су одјељења Нове болнице искажавши још једном импресије условима које омогућава ово модерно здање.

Радио Невесиње