Медијски порез нови удар на грађане БиХ

daljinski tv

БАЊА ЛУКА/САРАЈЕВО │ Приједлог Одбора Јавног радио-телевизијског система да се РТВ такса наплаћује путем пореза по стопи од 0,9 одсто од нето износа плата и пензија, наишао је на осуде бх. парламентараца, али и грађана. Такозвани медијски порез ће плаћати сваки пензионер и сваки запослени, а не свако домаћинство. То значи ако у једном домаћинству раде три члана и ако им је плата у просјеку 800 КМ, они ће плаћати 27 КМ за радио и ТВ пријемник у кући.

Лазар Продановић (СНСД), посланик у Представничком дому БиХ, вјерује да такав приједлог не може добити подршку у парламенту БиХ.

„Постоји више разлога због којих сматрам да би такса за РТВ пријемник требало да буде јединствена за свако домаћинство. Јер, по овом приједлогу који сад имамо, на примјер, ако у кући имате два пензионера с примањем од по 1.000 КМ, онда ће они мјесечно за РТВ таксу морати издвојити 18 КМ, а ови с великим платама и доприносима и по 20 и 30 КМ појединачно. То је чиста дискриминација која не може проћи ни на једном суду“, казао је Продановић.

И Момчило Новаковић (НДП), посланик у Представничком дому БиХ и предсједавајући Комисије за саобраћај и комуникације овог дома, мишљења је да је тешко очекивати да ће приједлог о медијском порезу проћи.

„Чак и да буде постојала политичка воља, врло тешко се ово може реализовати у неком краћем периоду како то желе из јавних сервиса. Друго, овђе се ради о надлежностима, прије свега, ентитета. Ради се о увођењу потпуно новог доприноса за што је потребно донијети потпуно нове законе. Чињеница је да је то удар на џепове грађана, посебно тамо гдје имате више запослених“, рекао је Новаковић.

Он сматра да јавни сервиси морају преузети тај посао на себе, те је мишљења да је наплата путем сопствене службе најбоље рјешење. Никола Ловриновић (ХЏ БиХ), шеф Клуба у Представничком дому БиХ и члан Комисије, сматра да наплата РТВ таксе путем медијског пореза из којег би се финансирала три јавна емитера није рјешење. Каже да тако нешто он неће подржати.

Мишљења је да овај модел изискује и промјене и других закона, а не само о РТВ сервису, те договарање с ентитетским владама.

Амир Фазлић, шеф Клуба СДА у Представничком дому и члан Комисије, истиче да ниједан намет није добар за грађане, те да је потребно формирати интерресорну радну групу која би сагледала зашто систем преко телеком оператера није функционисао јер је очигледно да се само БХРТВ буни, а да РТРС и ФТВ немају неких великих примједаба.

Вера Јовановић, судија и бивши предсједник Хелсиншког комитета, а сада пензионер, каже да би увођење оваквог пореза било неморално, с обзиром на то да су пензије мале, а да би једно домаћинство плаћало више пореза на један ТВ и радио пријемник.

Мехмедалија Рапа, предсједник Удружења пензионера ФБиХ, каже да би стопа од 0,9 посто била много за пензионере, те да се такав закон не може донијети, а да се о томе не питају грађани.

Иначе, како се наводи у приједлогу, израчунато је да би се на овај начин на годишњем нивоу прикупило око 90 милиона КМ. У приједлогу се наводи да би годишње из ФБиХ по овом основу било прикупљено 56,7 милиона КМ, у РС 31,7 милиона КМ, а у дистрикту Брчко 1,8 милиона КМ.

Очекивани износ који би био прикупљен годишње одбијањем грађанима од плата износио би 64,6 милиона КМ, док би од пензионера на годишњем нивоу било прикупљено 25,6 милиона КМ.

Независне новине