Мејер: БиХ није одржива, она постоји на папиру, али је заправо фикција

ВАШИНГТОН │ Бивши амерички обавјештајац Стивен Мејер рекао је за Спутњик да нема ничег светог у границама и да се због тога залаже за прекрајање граница на Балкану.

Истакао је и да је до закључка да границе нису одрживе дошао још кад је деведесетих година радио у региону као замјеник шефа ЦИА за Балкан.

„То је било мишљење много људи у америчкој влади током Kлинтонове администрације који су радили у овом региону, а забринули смо се у вријеме Дејтонског споразума и мање-више наметнутих рјешења која је Запад имао за регион„, тврди Мејер.

Двапут је био у Дејтону поводом конкретних питања о којима је Ричард Холбрук, сада вец́ покојни архитекта тих споразума, желио да разговара.

„Нисмо успјели да убиједимо предсједника Kлинтона нити Холбрука да то није добра идеја. Заправо, Холбрук се веома наљутио на нас што сугеришемо да то није најбољи начин да се иде напријед. Он је толико желио да постигне рјешење и да га постигне брзо. Вјерујем да се добар дио Дејтона тицао тога да се оконча крвопролиће у Босни. А Милошевић је желио да удовољи Сједињеним Државама и говорио је у име Срба. Холбрук је био веома одлучан у вези са рјешењима и увјерио је администрацију да је то прави пут„, додаје Мејер.

Он је истакао и да је свјестан да БиХ није одржива на дужи рок, као и да она постоји на папиру, али је заправо фикција.

„Моћ није у Сарајеву него на другим мјестима – у етничким заједницама, у америчкој амбасади у Сарајеву, барем кад је ријеч о Федерацији. Наравно, имају велики проблем са Додиком. Увели су му санкције. То је врло јадно и смијешно“, истиче Мејер.

Додаје и да може да буде опасно мијењање граница, али и да зависи од тога како би се извело.

„Ми смо већ овде прекројили границе. Узмите Црну Гору. Тамо је гласање било врло тијесно. Велики дио свијета је признао Kосово, не сви. Ни пет земаља ЕУ није то учинило. Али то је такође прекрајање границе. И као што сам рекао, Босна заправо не функционише баш добро, а те границе су у суштини измијењене. Мислим да то треба учинити на миран начин, да мора постојати нека врста креативног лидерства на Балкану. Нема ничег светог у границама. Послије окончања Хладног рата многе границе су се промијениле. Границе Совјетског Савеза су се промијениле. Чехословачка је промијенила границе. И Њемачка је промијенила границе. Свакако је могуће„, каже Мејер.

Поновио је и да је „колико јуче“ Томислав Николић био близу да каже да Република Српска треба да буде дио Србије.

„Мислим да је такође присутан страх. Вучић не жели да увриједи Брисел, не жели да увриједи Вашингтон. Вучић је толико ријешен да Србија постане дио ЕУ да не би учинио ништа што би то пореметило. А ако погледате анкете у Републици Српској и у овој земљи, постоји подршка за такву врсту уједињења. Да, и за неку врсту промјене граница. Рама има веома добар начин да разбјесни Србе. Не знам да ли стварно мисли то о ‘Великој Албанији‘ или само прича о томе да би разљутио српске лидере. У сваком случају, мислим да Срби претјерују у реакцијама, пецају се на удицу. Србија је свакако довољно јака да се одбрани од уједињене Албаније„, рекао је, између осталог, Мејер.

Н.Н./Спутник