Мекалистер: ЕУ без БиХ и Србије неће бити комплетна

20160509103909_368695

БЕОГРАД l  Извјестилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер поручио је данас, на Дан Европе, да ЕУ без Србије и других држава Западног Балкана неће бити комплетна. Мекалистер је подсјетио да Дан Европе означава подсјетник на 9. мај 1950. године када је Роберт Шуман, један од оснивача ЕУ, сачинио своју, „Шуманову декларацију“, скицирајући визију о уједињењу засебних европских земаља у јединствену заједницу.

Он је истакао да је Шуман „разумио да ће тај процес бити постепен“ јер је навео да „Европа неће бити сачињена у цјелости одмах, или према једном плану, она ће бити изграђивана путем конкретних достигнућа којима се најприје креира де факто солидарност“.

„Стога, Роберт Шуман је прије 66 година знао да је европска интеграција процес који захтијева вријеме. Проширење Европске уније јесте интегрални дио овог процеса. Увјерен сам да европска слагалица неће бити комплетна прије него што Србија и друге државе Западног Балкана не постану чланице ЕУ“, закључио је Мекалистер у изјави за „Данас“.

Спутњик