Мекензи: У Сребреници се није догодио геноцид

Бивши командант Унпрофора у БиХ Луис Мекензи изјавио је да 1995. године у Сребреници није био геноцид већ ратни злочин, а да су претходно злочин над Србима у сребреничким селима починиле јединице Насера Орића, чије ослобађање у Хагу сматра срамотним.

Мекензи је истакао да су јединице Насера Орића које су излазиле из енклава под заштитом УН и чиниле звјерства над српским народом.

– То је ратни злочин. О геноциду над Бошњацима не може да се говори, јер су снаге Срба уредно евакуисале све цивиле, жене, дјецу и старце из рејона борбених дејстава – рекао је Мекензи за „Вечерње новости“.

Он сматра да је ослобађање Насера Орића заувијек потврдило пристрасност суда у Хагу.

Коментаришући одустајање хашког тужилаштва од неких тачака оптужнице у случају „Маркале“ или „Васе Мискина“, канадски генерал је оцијенио и да је гранатирање Сарајева био ратни злочин за који одговорност сноси генерал Ратко Младић, али и да су са друге стране „неке снајперске и пјешадијске засједе и бомбашки напади у Сарајеву крајње сумњиви и непотврђени“.

Поводом 20 година од агресије НАТО пакта на Србију, Мекензи је истакао да је то била највећа грешка НАТО, јер је 1998. и 1999. године Косову био интерни обрачун легитимних снага безбједности са терористима које је америчка пи-ар компанија из терористичких униформи преодјенула у борце за слободу.

– Иста та агенција претходно се увјежбала ратујући за потребе владе БиХ против Срба. Та 1999. била је година када је НАТО славио 50 година постојања, а није имао непријатеља ни на видику. Ваша земља је зато бомбардована – појаснио је Мекензи.

Он је указао да су Срби деведестих година изгубили медијски рат, будући да крња Југославија и Србија никада нису покушале да направе озбиљну медијску кампању и докажу исправност својих ставова на Западу.

– Испало је да је Србија, највјернији савезник Запада у два свјетска рата, оцрњена у пропаганди и на телевизијским екранима широм свијета – рекао је Мекензи.

Срна