Мектић одбацио Додиков позив на преговоре о СИПА

mektic_v

САРАЈЕВО | Министар безбједности Босне и Херцеговине Драган Мектић одлучно је у суботу одбацио позив предсједника РС Милорада Додика, да се преговара о начину на који ће убудуће Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) дјеловати на територији РС.

У интервјуу за Радио-телевизију Бијељина (БНТВ) министар безбједности БиХ је поручио да са Додиком неће бити никаквих преговора о, како је рекао, „томе треба ли полиција и правосуђе у БиХ да раде свој посао.

Додик је то изјавио након што су Влада и Парламент РС у четвртак донијели одлуке о прекиду сарадње са СИПА и Судом и Тужилаштвом БиХ због акције у којој је тог дана у потрази за доказима о ратним злочинима претресена локална полицијска станица у Новом Граду.

„Не долази у обзир“, одговорио је Мектић на Додиков позив, истакавши да ће полиција и правосуђе наставити да раде свој посао у складу са законом.

„Ако бих пристао на разговор онда бих изравно признао да не постоје процедуре и да смо ми нешто радили без знања МУП-а Републике Српске и на своју руку, а то једноставно није истина“, казао је Мектић.

Додика је оптужио за фабриковање цијелог случаја јер је полиција РС на вријеме информисана о акцији која се припрема и затражена је и њихова сарадња.

Влада РС најавила је да ће полиција Републике Српске убудуће силом спријечити сваки покушај СИПА да уђе у сједишта неког од тијела власти на њеној територији, а сам Додик је казао да је у четвртак мало недостајало да дође до оружаног сукоба између припадника СИПА и полиције РС.

Мектић, међутим, одлучно заступа став да никакве претње неће спречити дјеловање државних правосудних и полицијских тијела.

„Да видим ко ће спречити да се тамо гдје постоји доказ о почињеном криминалу неко заштити од одговорности“, казао је Мектић.

Иако је случај из Новог Града био повезан с ратним злочинима, Мектић тврди да то у цијелој причи уопште није битно, јер Додик страхује од истрага повезаних са, како је навео, „пљачком“.

„Додик је створио ситуацију у којој планира да се заштитити од неких слиједећих процеса који ће врло брзо доћи и показати огромни криминал.

Ради се о криминалним пљачкашким аферама гђе је путем банака, разних приватизација и прања новца стотине и стотине милиона украдено. То ћемо доказати врло брзо“, најавио је министар безбједности БиХ.
НН