Мектић: Свако ко се огријешио о закон мора одговарати

373123_1

САРАЈЕВО | Министар безбједности БиХ Драган Мектић (СДС) каже да је његова жеља да власт у Републици Српској буде промијењена, али да најава хапшења носилаца високих јавних и политичких функција, који су, према његовим ријечима, одговорни за криминал и корупцију, нема никакве везе с његовим приватним жељама.

У интервјуу за Пресс Мектић тврди да он, с позиције коју обавља, неће покушати да спријечи било какву истрагу и против функционера Савеза за промјене уколико постоје докази да је неко од његових политичких истомишљеника учествовао у незаконитим радњама.

„Ко год да је учествовао у одређеним криминалним пословима треба да одговара. Ако неко има доказе да су људи из СЗП-а за нешто криви, нека то одмах достави надлежним органима“, поручује Мектић.

Упитан да одговори постоји ли истрага против предсједника Милорада Додика, Мектић каже не види чему толика параноја, хистерија, страх и грч, додајући да не зна да ли је та истрага отворена.

Коменаришући хапшења лидера СББ-а Фахрудина Радончића, Мектић је казао да се нико у безбједносним агенцијама не бави тиме ко је с ким у политичком савезу и хоће ли нека коалиција доћи у питање.

Ако истражујете било коју крупну аферу, додаје Мектић, вјероватно ћете доћи до политичког врха неке странке.

„Кад бисмо били оптерећени тиме, нигђе и ништа не бисмо могли урадити. Заиста не знам шта је спорно у томе ако започне истрага против лица за које постоји основана сумња да су починила одређена кривична ђела, па макар била ријеч о предсједнику државе! Медији у овој земљи су, мање-више, отворили готово све крупније афере и понудили силне материјалне доказе о крађама, пљачкама и преварама. Сада, када нека безбједносна агенција или правосудна институција одлучи да провјери то што су медији и јавност тражили да буде испитано, настаје параноја„, наводи Мектић.

Мектић каже да ће истрајати у намјери да одговорни за криминал и корупцију дођу пред лице правде, додајући да је то Савез за промјене обећао грађанима Републике Српске.

„Не желим да варам народ. Учинићу све што је у мојој моћи да буду ухапшени сви они који су злоупотријебили јавну функцију да би крали, пљачкали и довели Републику Српску до економске биједе. Дошао сам на политичку позицију с које могу утицати да наше обећање буде остварено„, категоричан је Мектић.
БНТВ