Мектић: У Поточарима заказала СИПА

4
САРАЈЕВО │ Савјет министара на данашњој вандредној сједници у Сарајеву донио је одлуку којом је Министарство безбједности БиХ задужено да у року од седам дана испита све околности које су довеле до напада на премијера Србије Александра Вучића у суботу у Поточарима, јавља новинар “Независних новина“.

Наложено је да се успостави сарадња свих полицијских органа на нивоу БиХ како би се детаљно расвијетлио напад на премијера Србије.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао је да СИПА није урадила свој дио посла у Поточарима.

Дирекција за координацију полицијских тијела још 23. јуна тражила да им СИПА помогне у организацији сахране у Поточарима.

Мектић је рекао да је Дирекција је тражила ангажовање СИПА по три основа, од којих је најбитнији да се ангажују два тима специјалне полиције СИПА.

„Такође, тражено је ангажовање и одреденог број инспектора СИПА-е, као и тима за контрадиверзиону заштиту“, навео је министар.

mektic_v

Драган Мектић

Он је рекао да СИПА никад није одговорила на тај захтјев.

Они су то само игнорисали, никада нису одговорили“, рекао је Мектић након ванредне сједнице Вијећа министара БиХ.

Он је рекао да је било и других пропуста, а да је координација између полицијских агенција била веома лоша те да је у појединим тренуцима било и свађе меду њима.

Посебан проблем је био размјена информација између полицијских агенција.

„Такође, проблем је била и сама организација, односно режија комеморације. Бина за ВИП особе је била предубоко у маси“, рекао је он.

Рекао је да је ово министарство изнијело процјене да би скуп у Поточарима могао бити ризичан са безбједносног аспекта, а на основу свих оних догађаја који су, у политичком смислу, предходили овој комеморацији.

„Првенствено мислим на Резолуцију и хапшење Насера Орића и стварања једне атмосфере која у безбједносном смислу компликује читав овај случај“, рекао је Мектић, те додао да је МУП РС-а тражио 120 акредитације за своје полицајце у цивилу и да им је толико акредитација и издато.

Додао је да је наредба Тужилаштва БиХ да се покрене истрага одмах, али до сада ни једну информацију Тужилаштво није добило.

„Имаћу данас са главним тужиоцем један састанак и предложићу м уда да наредбу МУП-у РС и МУП-у ФБиХ да формриају један тим који ће да се ангажује на расвјетљавању овог догађаја“, рекао је Мектић.

Вилић: Отворена истрага, СИПА тражи нападаче на Вучића

Мирсад Вилић, директор Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, потврдио је данас да је отворена истрага о нападу на премијера Србије Александра Вучића у Поточарима и да се ради на идентификовању починилаца, јавља новинар “Независних“.

Он је казао да је СИПА све капацитете ставила у функцију, али да још нико није ухапшен због напад у Поточарима.

3

Мирсад Вилић

„Који су мотиви напада и колико је особа учествовало још не знамо“, рекао је Вилић.

Он је напоменуо да је за обезбјеђење Меморијалног центра у Поточарима по закону задужена Дирекција и то свих 365 дана у години и да су биле предузете све мјере и радње за безбједност свих који су дошли.

У једном дијелу који се односи на истражиоце СИПА је дала подршку и они су покушали одмах да раде на идентификовању нападача. Није у потпуности одбијен захтјев Дирекције, јер је један дио припадника СИПА био на терену“, појаснио је Вилић.

Рекао је да је приликом напада на премијера Србије повријеђено пет полицијских службеника Дирекције који су били у његовом обезбјеђењу.

„Они су својим тијелима, са осталим колегама из МУП-а РС и Вучићевог личног обезбјеђења штитили Вучића. Показлаи су се одговорним и примили су све те предмете који су бацани према штићеној особи“, рекао је Вилић.

Он је рекао да би лично евакуисао штићену личност оног момента када је први предмет бачен на њега, али да је његова ранија изјава протумачена као да пребацује одговорност на обезбјеђење премијера Вучића.

„Да сам ја лично био главни пратилац, предложио бих да се штићена личност врати назад“, рекао је Вилић.
Независне новине