Менса БиХ тестирала интелигенцију Требињаца

ТРЕБИЊЕ │ Менса БиХ организовала је данас на Факултету за производњу и менаџмент тестирање интелигенције, а првој прилици за службено Менса утврђивање „И-Ку“ (IQ) одазвало се двадесетак наших суграђана.

Маја Илић, предсједник Менсе БиХ, за Радио Требиње наводи да ова организација тестирања интелигенција по бх. градовима проводи од прошле године, од када је призната као чланица међународне Менсе, те да ово друштво тренутно броји око 150 чланова, окупљајући ради дружења и заједничких пројеката људе чија утврђена интелигенција спада у горњих 2% опште популације.

Илићева напомиње да висок IQ нипошто није мјерило „памети“ нити мора да значи да ће особа која га посједује бити успјешна на пословима које одабре или постићи жељени квалитет живота.

„Тест заправо мјери само потенцијал – да ви можете, уколико имате одређени степен интелигенције, успјешно да се бавите било чим. А шта ћете ви са тим потенцијалом да урадите – то зависи од одрастања, окружења, разних околности. Ми овдје можемо да мјеримо само способност да ли и у којој мјери можете неком проблему да приступите на неки адекватан начин и да га ријешите“, појашњава Илићева.

Уз службена Менса тестирања, међусобно повезивање чланова и јачање организације створило би услове и за креирање различитих програма, попут препознавања и организованог рада са надареном дјецом, какав је, наводи Илићева, и пројекат НТЦ центра др Ранка Рајевића, који се развио управо из Менсе.

Напомиње да за сада тестирања интелигенције Менса БиХ ипак обавља само за особе старије од 17 година.

Откривање надарености у ранијем узрасту било би друштвено кориснија мисија – да није ријеч о осјетљивој проблематици, прије свега јер Босна и Херцеговина нема институције за системску бригу и рад са надареном дјецом.

„Ми их можемо идентификовати, а онда је питање – шта са њима. Углавном су препуштени својој породици јер немамо институције које би се бавиле надареном дјецом. А онда морамо рачунати и на могући контраефекат – јер идентификована дјеца бивају под притиском очекивања околине која у њима види ‘генијалце’ који све могу. Таквој дјеци постаје веома неугодно у њиховом окружењу. Зато нисмо за идеју да се млађи од 17 година тестирају, прије него се обезбиједе услови да се са њима ради“, наводи Илићева.

Требињци заинтересовани за утврђивање нивоа интелигенције данас су 40 минута рјешавали тест од 36 логичких задатака, а резултати ће показати да ли ће и колико њих постићи коефицијент који отвара врата чланству у друштво најинтелигентнијих људи у БиХ.

Резултати, кажу у Менси БиХ, сматрају се повјерљивом информацијом и биће достављани искључиво кандидатима, путем редовне поште.

Предрасуде да коефицијент интелигенције значи нешто више од урођеног потенцијала, уз страх да резултати неће показати жељене вриједности, по правилу, узрокује одсуство већег интереса кандидата за оваква тестирања.

Неке је вјероватно обесхрабрила и котизација од 20 КМ, коју је било потребно уплатити прије изласка на тест.

Р.С.