Меркел: Нема препрека за почетак Брегзита

БЕРЛИН │ Њемачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да не види препрека на путу за почетак разговора о изласку Велике Британије из ЕУ након што премијерка Тереза Меј на недавно одржаним парламентарним изборима није успјела да освоји апсолутну већину.

Меркелова је изразила увјерење да ће се Велика Британија придржавати временског рока за преговоре и навела да је ЕУ спремна за почетак Брегзита.

Она је, такође, изразила наду да ће Велика Британија остати добар партнер након разговора који би требало да почну 19. јуна.

– Претпостављам да ће се Британија, са чијим сам се премијером раније чула телефоном, држати плана о преговорима. Желимо да преговарамо брзо, да се придржавамо временског рока и, према ономе што сам чула од Мејове, нема препрека да преговори почну када је и планирано – навела је Меркелова, која се налази у Мексику ради разговора о трговини са предсједником Енрике Пења Нијетом.

На недавно одржаним изборима у Британији Конзервативна партија Терезе Меј је, у односу на раније стање, остала без 13 посланичких мјеста.

Губитком посланичких мјеста Конзервативна партија нема већину у парламенту због чега су преговори о формирању Владе неизвјесни. Мејова је истакла да ће Владу формирати са Демократском унионистичком паријом из Сјеверне Ирске која је добила десет посланичких мјеста.

СРНА