„Меркел пада, Асад остаје, Белгија првак Европе“

370244_1

ЛОНДОН │ Експерти и коментатори лондонског „Фајненшел тајмса“ прогнозирају да би 2016. године Ангела Меркел могла да напусти функцију немачког канцелара.

Осим тога, наводе да би Британија на референдуму могла да гласа за останак у ЕУ, док би Хилари Клинтон могла да постане прва жена председник САД.

Иако је Меркел 2015. годину завршила уз овације које су јој упућене на конференцији њене владајуће Хришћанско-демократске уније, дивљење њеној храбрости и моралном лидерству уступиће место неизвесности и незадовољству, процењује британски дневник.

„Тачка пуцања“ би, како објашњава, могла бити побуна локалних влада, које кажу да нису кадре да изађу на крај с великим бројем избеглица и миграната.

Иако је канцеларка обећала да ће смањити њихов прилив у предстојећој години, испоставиће се да је то неоствариво, због чега ће, прогнозира ФТ, у редовима ЦДУ оспорити њен статус канцеларке.

Британија ће, процењује лист, гласати ове године за останак у ЕУ, и то не из ентузијазма, већ зато што ће код британских гласача превладати, кажу, урођени здрав разум.

Кад је реч о изборима у САД, лист предвиђа да ће они бити праћени наглим преокретима, те да ће остати упамћени као прилично неугодни, јер ће Клинтонову њен републикански противник Тед Круз извргнути руглу због „карактерних недостатака и слабости пред непријатељима Америке“.

Упркос „непријатно тесним“ резултатима анкета, Клинтонова ће победити у изборној трци и демократе ће се вратити у Сенат, али ће мандат отпочети у крајње поларизованом Вашингтону, те неће бити „меденог месеца“, тврди ФТ.

У прогнозама на самом почетку 2016. лист предвиђа и да ће Башар ал-Асад формално остати на власти у Сирији у наредних 12 месеци, иако је, заправо, већ сада сведен на статус највећег ратног вође и, како оцењује лондонски дневник, нема истински статус владара државе.

Позивајући се на најновију ранг-листу ФИФА, предвиђа и да ће Белгија, као „најбољи тим на свету“, освојити овогодишње Европско првенство у фудбалу.

Међу прогнозама је и та да ће у 2016. међу Европљанима опасти продаја аутомобила са дизел моторима.

„Фајненшел тајмс“ наводи да су се прогнозе које су стручњаци тог листа изнели пре годину дана већином показале као тачне.
Агенције