Меркелова сматра Путинову идеју интересантном

Мировњаци УН треба да имају приступ читавој територији Донбаса, њихово распоређивање је интересантна идеја, изјавила је у интервјуу за медија групу „Функе“ њемачка канцеларка Ангела Меркел.

Мировњаци УН, према ријечима шефице Владе Немачке, „треба да имају приступ читавој територији на којој се налази ОЕБС, тј. приступ читавој Доњецкој и Луганској области“.

Меркелова је иницијативу Русије за увођење мисије УН назвала „интересантном“.

„У том правцу и даље треба радити, али је то мали напредак који не даје повода за слабљење санкција“, додала је она, подсјетивши да је раније о томе разговарала са руским предсједником Владимиром Путином.

Телефонски разговор лидера Русије и Њемачке одржан је 11. септембра и тада је Путин, како је саопштила прес-служба Кремља, изразио спремност да буде допуњен руски приједлог о томе какву функцију треба да има мисија УН.

Како је објаснила администрација предсједника, ради се промјени руског приједлога, која предвиђа да мировњаци могу да брину о безбједности посматрача ОЕБС не само на линији раздвајања, већ и у другим мјестима, гдје их пошаљу.

Званични представник Њемачке Владе Штефан Зајберт је навео да Меркелова сматра да мандат мировних снага који предлаже Москва треба промјенити.

Спутник