Мигранти пробили грчко-македонску границу

075293

СКОПЉЕ │ Више десетина миграната успјело је у покушају да илегално пређу границу из Грчке у Македонију, која је затворена од фебруара, извјестила је агенција Франс Прес.

Фоторепортер те агенције је видио групу миграната у Ђевђелији, која се налази са македонске стране границе, насупрот грчком Идоменију, гдје више од 10.000 миграната већ недјељама борави у лошим условима усљед затварања граница на такозваној балканској мигрантској рути.

Фоторепортер АФП, који је путовао са групом новинара, видио је једну особу како „искаче из грмља“ пред возило.

„Затим сам видио још двојицу или тројицу, па њих 50 како сједи у жбуњу“, рекао је он, процијенивши да има још „пуно њих“ у тој групи.

Да би стигли до Ђевђелије, мигранти су од Идоменија путовали три сата, а између осталог су морали да пређу и ријеку.

Група миграната, међу којима је било „много жена, дјеце, па чак и жена која је носила мачку“, затим је нестала из видокруга новинара, рекао је фоторепортер, додајући да су они изгледали уплашено и уморно.Полиција у Скопљу је негирала да зна ишта о том инциденту.

„Немам такве информације. Али овакви илегални покушаји преласка границе се догађају на свакодневној бази и полиција предузима мјере за заштиту границе“, рекао је портпарол полиције Тони Ангеловски.

У Грчкој је од затварања балканске руте у фебруару „заглављено“ око 54.000 људи, већина њих избјегла од рата у Сирији.

Танјуг