Михајловићева прва да засијече стари храст!

349659_1

БЕОГРАД │ Судбина шест векова старог храста на Савинцу, уз деоницу будућег ауточ-пута (Коридора 11) у рукама је Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, односно министарке Зоране Михајловић.

Зато позивамо министарку да се трипут прекрсти, па трипут удари секиром у 600-годишњег „свеца“! – срж је оштро интонираног протестног акта, који су мештани Савинца и околине упутили министарки Михајловић.

– Не такоше овај храст ни Турци, ни комунисти… Дође време да га руше они који се крсте и Богу моле. Стопут смо јавно казивали да нисмо против изградње ауто-пута већ само против промашеног пројекта који не штити знаменити храст – каже Милиша Николић (50), председник МЗ Савинац.

Поборници очувања стабла најављују да ће пошто-пото, спречавати његову сечу. Са три стране машинске грдосије већ одавно су га опкопале. Храст је обима осам метара, а висок 40. Таквих у Србији има још само неколико.

Читав овај крај је „епицентар“ и поприште бурне историје, нарочито Другог српског устанка, а храст на Савинцу њен неми учесник и сведок.

Зелена странка, оснивајући свој Општински одбор у Горњем Милановцу, својевремено је заговарала пресађивање храста.

– Храст се лако може извадити са кореном и преместити 300 метара улево, а да не увене! Савремена технологија то омогућава. То се у ЕУ понекад чини са читавим квартовима, а камоли са једним стаблом. Ако проблем храста буде решен тако, Зелени се неће противити – рекао је тада мр Горан Чабради, копредседник странке.

После најаве да ће храст бити посечен, мр Чабради је јуче новинарима најавио:

– Бранићемо храст од сече, као и раније. Бићемо тамо! Ваљда неће одлучити да га секу криомице ноћу, или у невреме?!

ТРАСА – СКУПЉА

– Пројекат ауто-пута је урађен и на штету државе, управо у деоници преко Савинца – тврди председник МЗ Милиша Николић. – Другим правцем ауто-пут би био краћи за два километра, не би морала да се граде два тунела и надвожњак, нити да се измештају ток реке Дичине и локални пут.

Вечерње новости