Мијат Гаћиновић: Пао ми је камен са срца

БЕОГРАД │ Освојио је Европско првенство за играче до 19 година и Свјетско у годину старијој конкуренцији, а са 22 године изборио одлазак на сениорски Мундијал, који рецимо никада нису видјели мајстори попут Герета Бејла, Рајана Гигса или Жоржа Вее.

Импресиван низ Мијат Гаћиновић наставио је са сениорском репрезентацијом Србије и то као њен све важнији члан. Играма у Ајнтрахту натјерао је да му селектор Славољуб Муслин укаже прилику, а он је прихватио изазов и на три меча квалификација постигао два гола.

– Не знам шта да кажем осим да сам пресрећан. Није било нимало лако, али смо заслужили одлазак у Русију, када се погледају све партије у квалификацијама. Посљедње двије нису биле најбоље, али циљ је испуњен и то је најважније – сумира млади Требињац.

Каже да је имао утисак да посљедњих двадесетак минута меча против Грузије никада неће проћи, а није ни знао да се не мора нервирати. С обзиром на то да је Ирска водила у Велсу, Србији је био довољан и бод, али то нико на клупи „орлова“ није знао.

– Нисмо пратили тај меч, јер смо жељели да побједом одемо на Мундијал. Послије Пријовићевог гола често сам гледао на семафор, али вријеме је баш споро текло. На срећу, успјели смо да сачувамо предност и онда ми је пао камен са срца – рекао је Гаћиновић.

Покушао је да повуче паралелу са тренутком када је Србија постала првак свијета на Новом Зеланду.

– То је ипак најбољи осјећај у мојој досадашњој каријери. Бити првак свијета је нешто невјероватно, али је и ово један од љепших тренутака. Надам се још многим слављима и не задовољавам се овим што сам постигао, јер сам практично на почетку каријере – рекао је Гаћиновић.

Нема специјалних жеља када су у питању противници на жријебу 1. децембра.

– Још је рано да причамо о томе. Сада уживамо у тренутку, а ко год дође добро је дошао, јер на Свјетском првенству нема лоших екипа – закључио је Гаћиновић.

Мурињо одабрао погрешан меч

Протеклих дана у медији су лансирали информацију да је менаџер Манчестер јунајтеда Жозе Мурињо у Бечу осим Немање Матића гледао Гаћиновића.

– Вјерујте и ја сам прочитао у новинама. Стварно не знам да ли је због мене долазио, али је изабрао погрешан меч, с обзиром на моју партију (смијех). Ипак, уколико је тачно, велика ми је част што је један такав тренер гледао баш мене. Трудим се на свакој утакмици да пружим максимум и да константно напредујем. Много сам бољи играч од доласка у Ајнтрахт, а знам да могу још боље – рекао је Гаћиновић.

„Орлови“ пуне касу ФС Србије

Иако Свјетска кућа фудбала (ФИФА) још није објавила колики дио колача ће припасти националним савезима, јасно је да је ријеч о суми која прелази десет милиона долара.

Бројни свјетски медији бавили су се овом темом протеклих дана и сви су сагласни да ће буџет за подјелу националним тимовима износити око 400 милиона на име премија, а да ће још око 300 милиона ФИФА морати да издвоји на име осигурања фудбалера који учествују и накнаду клубовима који шаљу своје играче на сам Мундијал. Поређења ради, тај износ био је 576 милиона долара 2014. године у Бразилу. Узимајући у обзир могућа одступања, каса Фудбалског савеза Србије већ је пунија за 12,5 милиона долара, јер медији процјењују да се пласман вреднује са 2,5 милиона, а наступ у групној фази додатних десет милиона. Осмина финала доноси 12 милиона, четвртфинале 18, полуфинале 25, а шампион би могао да освоји цијелих 50 милиона долара. Уколико се деси да освајач на свом путу не доживи ниједна пораз, могао би да добије бонус од 15 милиона, тако да би инкасирао 65 милиона долара. Шта год „орлови“ направе у Русији, нема сумње да ће ово бити велика финансијска ињекција за Фудбалски савез Србије. Предсједник Славиша Кокеза још није рекао на који ће начин бити утрошен новац, али ће осим премија најзаслужнијим за одлазак, играчима и стручном штабу највећи дио бити утрошен за поправку инфраструктуре на стадионима широм Србије.

Глас Српске