МИЛАНУ ЈАНКОВИЋУ уручена награда Фонда СЕКУЛА ЗЕЧЕВИЋ за најбољег студента из Херцеговине

БЕОГРАД │ Наградни Фонд „Секула Зечевић“ при Српској академији наука и уметности /САНУ/ у Београду данас је Милану Јанковићу /21/ из Требиња уручио годишњу награду за најбољег студента из Херцеговине у протеклој години.

Јанковић је студент друге године Машинског факултета Универзитета у Београду, а током студирања има просјечну оцјену 9,79, речено је на свечаности у згради САНУ.

Одлуку о лауреату донио је Управни одбор Фонда којим предсједава академик Данило Баста, који је Јанковићу и уручио награду.

Јанковић је захвалио за признање, истакавши да је оно „тим веће јер долази од САНУ као покровитеља најзначајнијих научних и културних достигнућа“.

„Секулу Зечевића као рођеног Невесињца и мене као рођеног Требињца, судбински одређују Херцеговина као генетски код, али и аутомобили као унутрашња страст“, рекао је Јанковић.

Он је истакао и да је поносан што је добио награду Фонда који носи име и презиме првог званичног заступника америчког „Џенерал моторса“ на овим просторима пред Други свјетски рат.

Према његовим ријечима, већ тада се говорило о Зечевићу као једном од најцјењенијих и најуспјешнијих српских предузетника чија је фирма имала најдужу традицију у тадашњој држави.

„Када свесрдно подстичете право знање, стечено континуираним и преданим радом и трудом, када подржавате поштене и часне резултате на пољима струке и науке, радост лауреата бива снажнија и пунија. Тиме потврђујете да Прометеји наде настављају мисију да наша срца грију свјетлошћу која исијава знање и љепоту људске душе“, рекао је Јанковић.

Милан Јанковић је роћен је у Требињу, гдје је завршио основну школу и Гимназију „Јован Дучић“, а носилац је Вукове дипломе у основној и средњој школи.

Добитник ове престижне награде за 2014. годину био је Миланов брат Стојан Јанковић, тада студент Економског факултета у Београду.

Наградни Фонд „Секула Зечевић“ додјељује годишње награде за једног ученика или студента из Херцеговине који су се истакли успјесима током школовања, а кандидат може само једном да добије награду која се састоји од новчаног износа и повеље.

Секула Зечевић /1892-1978/, народни посланик и трговац, прије Другог свјетског рата са својом фирмом „Велауто“ био је заступник америчког „Џенерал моторса“, а на првом београдском Салону аутомобила 1938. године краљ Петар Други Карађорђевић купио је спортски „бе-ем-ве“.

Срна