Милић: У другом кварталу повећање пензија за још два одсто

БАЊА ЛУКА I Директор Фонда за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/ Републике Српске Младен Милић изјавио је да ће Влада Српске, у складу са закључком Народне скупштине, у другом кварталу ове године донијети одлуку о повећању пензија за још два одсто, што је од 2013. године повећање за 18 одсто.

Милић је навео да је у прошлој години забиљежен највећи број осигураника уз најмањи годишњи раст броја корисника права, да су приходи по основу доприноса достигли 798 милиона КМ, те да је просјечна пензија највиша до сада.

„У односу на 2016. годину приходи су повећани за око 42 милиона КМ. То је резултат одређених мјера Владе, које за циљ имају већу финансијску дисциплину, али и резултат појачаног рада Пореске управе“, рекао је Милић за „Независне новине“.

Према његовим ријечима, на крају прошле године у базама матичне евиденције Фонда ПИО евидентирано је 300.343 осигураника и 260.580 корисника права у земљи и иностранству.

„На простору бивше Југославије, Фонд смо који има најмањи број и најнижи проценат неријешених захтјева за остваривање права. Прије шест година смо имали 30.000 неријешених захтјева, а прошлу годину смо завршили са 2.472 неријешена захтјева или 12 пута мање“, рекао је Милић.

Он је додао да је прошла година завршена са најповољнијом структуром корисника права од када постоји Фонд – 55,79 одсто корисника права на старосну пензију, 29,23 одсто на породичну и 14,87 одсто на инвалидску пензију.

„За шест година привремено смо обуставили исплату око 175.000 пензија, док је у исплату враћена свака четврта, чиме смо уштедјели 30 милиона КМ. Имамо одличну сарадњу са здравственим установама, факултетима и универзитетима у земљи и окружењу, што нам омогућава откривање нелегалних корисника права на инвладиску, односно породичну пензију“, објаснио је Милић.

Он је навео да је Фонд поднио око 500 кривичних пријава за разне злоупотребе, те да су многи трајно искључени из исплате.

СРНА