Милионер без динара

372808_1
НИШ │ Осам дана гладовања није поколебало Зорана Нешића (55), бившег радника „МИН – Специјална возила“, да одустане од овог протеста на који се одлучио из очаја. Нешић је по свим законима Србије милионер, али он у свом новчанику нема ни динара.

Нешић каже да му највећу снагу да издржи дају супруга и син, али и „саборци“, радници пропалих предузећа. Обилазе га свакодневно, неки му саветују да прекине гладовање и сачува здравље.

„Мене само занима датум исплате, да ми неко каже када ћу добити мојих 6,5 милиона динара. Ништа нисам украо, поштено сам радио 30 година, а сада живим од социјалне помоћи од 10.000 динара месечно. Једино ме теши да породици није хладно јер сам обезбедио дрва још пре три године“, прича Зоран коме нико не може да оспори начин на који је постао „милионер“. Све три извршне судске пресуде на име неисплаћених минималаца од 2005. до 2013. су већ неколико година у Основном суду у Нишу. И у закључку Привредног суда од марта 2014. призната су му потраживања на основу Закона о стечају.

„Била су три круга социјалног програма и никада нисам хтео да се пријавим јер ми је посао био преко потребан. Остао сам до краја, до увођења стечаја пре две године. Онда сам годину дана примао надокнаду за незапослене. Одбачен сам од друштва и никог није брига да ли могу да подмирим основне потребе“, вели Зоран иначе председник Скупштине поверилаца.

„И пре стечаја сам упозоравао Агенцију за приватизацију шта се дешава у предузећу и како се „топи“ имовина захваљујући људима које је држава поставила да воде фирму када су газде побегле. Све су знали и никада ништа нису предузели. Кривичне пријаве радника завршиле су по фиокама“, износи Зоран, који се не боји да би могао да одговара због ових оптужби.

ИЗДРЖАЋУ

„Осетим понекад вртоглавицу и мало ме пресече у желуцу од глади. Засад уносим течност, кафу и сокове, издржаћу“, поручује Зоран.

Вечерње новости