Милош Ковић: Косовски завјет преживјеће и доба у којем га се одричемо

ТРЕБИЊЕ │ Косовски завјет кључни је конституент српског идентитета, идеја стара шест вијекова без које Срби не би били оно што јесу и чија ће важност и виталност надживјети и наше вријеме када се овог предачког опредјељења све више одричемо.

Ово је вечерас у Требињу поручио историчар проф. др Милош Ковић, на предавању „Косовски завјет у историји српског народа“, које је у Музеју Херцеговине одржано у организацији ове установе и Српског удружења „Ћирилица“.

Ковић је рекао да савремени критичари косовског завјета, који апелују на „реалност“ и ову идеју сматрају ретроградном, производом митоманске свијести и слављењем пораза, заборављају да Косово не слави пораз већ свједочи „опредјељење за Царство Небеско“ и спремност на жртву, да и други народи његују своје националне митове, као и да то предање увијек обзнањује „неку вишу и дубљу истину од оне садржане у историографским чињеницама“.

„Политичари ријеч мит користе у негативном значењу, као нешто супротно истини.  Међутим, митови су – темељ културе сваког историјског народа. Они чине саму срж његове историје и предања. Ако хоћете да уништите један народ – одузмите му митове, предање, његово историјско сјећање“, категоричан је Ковић.

Срби су управо захваљујући косовском завјету, истиче Ковић,  и код дијела теоретичара западне провинијенције сврставани у завјетне народе, који су на култу из властите историје и предања градили темељ националног идентитета – и вијековима прије индустријске револуције и формирања модерних нација.

Ковић је напоменуо да је косовски завјет као идеја формирао већ код писаца и хроничара непосредно након Битке на Косову, да би кроз наредна невремена историје опстајао у крилу цркве и кроз глас народних пјевача.

Посебну афирмацију идеја косовског завјета доживљава у Његошевом дјелу, затим и преко културних и јавних радника с почетка 20. вијека, да би се историјски изнова потврђивала – кроз страдање у Првом свјетском рату, али и глас народа на демонстрацијама 27. марта 1941, те кроз искушења наше скорије историје.

Ковић истиче да шест протеклих стољећа потврдило виталност косовског завјета, због чега не сумња да ће ова идеја наћи пут да надживи и актуелни вијек оспоравања.

„Докле год буде српског народа биће и косовског завјета. Када не буде косовског завјета – неће бити ни српског народа. А увјерен сам да тај дан никад неће доћи“, закључио је проф. Ковић.

Р.С.