Милошевић постхумно ослобођен оптужби

765-430-0910c00419e25d485c08b7aa9f9833d1

Амерички истраживач Енди Вилкоксон утврдио да је Хаг у пресуди Радовану Караџићу ослободио Слободана Милошевића оптужби за ратне злочине! У тишини су сахранили тај налаз на страници 1.303, знајући да се људи неће потрудити да све прочитају, каже Вилкоксон.

Хашки трибунал је 24. марта 2016. постхумно ослободио бившег председника СРЈ Слободана Милошевића тешких оптужби за ратне злочине, открио је амерички истраживач Енди Вилкоксон, а преноси београдски недељник „Печат“.

Конкретан доказ Милошевићеве невиности налази се у пресуди бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу и то на страници 1.303 (од укупно 2.590 страница пресуде).

Енди Вилкоксон каже да су хашке судије десет година после Милошевићеве смрти коначно признале да он није крив за ратне злочине и наводни геноцид у БиХ.

То би требало да представља потврду тезе да су оптужени Срби невини, односно да нису утицали на ратне злочине и да геноцида није ни било.

Он напомиње да је „ослобађајућа пресуда“ Милошевићу намерно сакривена усред пресуде јер су судије биле убеђене да је нико неће пажљиво прочитати и да ће то остати тајна.

Вилкоксон је убеђен да би судије вероватно и званично ослободиле Слободана Милошевића само да је он доживео крај суђења.

„Хаг није огласио чињеницу да су ослободили Милошевића оптужби за учешће у заједничком злочиначком подухвату! У тишини су сахранили тај налаз на страни 1.303 пресуде Караџићу, оја садржи укупно чак 2.590 страница. Зашто су то урадили? Па, знали су да се већина људи вероватно неће потрудити да све то прочита. Али, ево, неко је прочитао… Десет година после Милошевићеве смрти признали су да он није крив. Ово може бити озбиљна индикација и о томе како би судије на крају одлучиле у његовом предмету само да је Милошевић доживео крај суђења“, истиче Вилкоксон.

И док је ова вест прошла незапажено у српским медијима, новинар руске телевизије Раша тудеј Нил Кларк пита се зашто је Хаг избегао да обелодани ослобађање Милошевића.

Ово је тачно, сува истина. Амерички експерт је открио оно што су хашке судије вероватно хтеле да сакрију.

„Закључак суда да једна од највише сатанизованих особа нашег доба није одговорна за злочине који јој се приписују свакако је требало да буде на насловним странама свих светских медија. Али је Хаг ту информацију закопао дубоко међу 2.590 страница пресуде Караџићу“, подвлачи Кларк.

Адвокат Драгослав Миша Огњановић, бивши Милошевићев бранилац, оцењује да ово представља добру смерницу за оно што се одавно тврди – да геноцида у Сребреници није било.

„То би требало да представља полигон за тезу да су оптужени Срби невини, односно да нису утицали на ратне злочине и да геноцида није ни било“, наглашава Огњановић.

Слично мисли и адвокат Боривоје Боровић, који сматра да ову одлуку треба да искористе остали оптужени у Хагу.

„Сада раније осуђени имају право да инсистирају на обнови поступка. Питање је да ли ће судије прихватити као аргумент нешто што могу да виде као вербални осврт у некој пресуди. У сваком случају, поступак против Милошевића је обустављен због његове смрти и то је крај“, закључује Боровић.

Из Хашког трибунала саопштено је да судије нису донеле никакав закључак у односу на Милошевића.

„Судско веће се није бавило Милошевићевом кривицом током суђења Караџићу. Милошевић није ни оптужен, нити осуђен у Караџићевом предмету. Да ли неко јесте или није део заједничког злочиначког подухвата у предмету у ком није оптужен нема консеквенце за његов предмет и властиту одговорност“, пише у саопштењу.

 

Информер