Мине пријетња за пола милиона грађана БиХ

mine

БАЊА ЛУКА I Чак 545.600 грађана БиХ данас живи на подручјима за која се сумња да су загађена минама, потврђено је у Центру за уклањање мина у БиХ.

Да је ријеч о опасности од које не треба окретати главу, свједочи и трагедија која се догодила током протеклог викенда, када је код Осмака погинуо деминер Албин Мемчић (33), а повријеђена су двојица његових колега. Тиме је још једну карику добио стравичан низ сличних несрећа, које се биљеже већ 20 година.

„Од 1996. до данас у БиХ је било укупно 1.739 жртава минских несрећа, од чега их је 606 смртно страдало“, рекла је Свјетлана Лулеџија, портпарол БХ МАЦ-а.

Према њеним ријечима, када је ријеч о деминирању, стратегијом која је израђена 2009. године, предвиђено је да ће цијела држава бити очишћена од мина 2019. године. Међутим, понестало је новца.

„По том документу било је предвиђено да се годишње издвоји око 80 милиона марака, и да се годишње чисти око 35 квадратних километара. Међутим, због недостатка средстава, издвајано је годишње око 45 милиона марака, а чишћено је око 11 до 12 километара квадратних“, каже Лулеџија.

Давор Коленда, аналитичар противминских активности, истиче да је сада већ сасвим извјесно да ће рок од 2019. године, за када је предвиђено да држава буде чиста од мина, бити пробијен.

Интерес БХ МАЦ-а је, према ријечима Коленде, да процес траје што дуже, јер ће запослени у Центру за уклањање мина, када се посао заврши, да остану без посла.

„Ако овако наставимо, знате када ћемо се разминирати? Три године након што БиХ уђе у ЕУ, као што то ради Хрватска. Ако ова држава буде инвестирала као до сада, нећемо се никада разминирати“, навео је Коленда и истакао да је опрема којом деминери располажу врхунска.

Он је, осврћући се на протекле двије деценије, рекао да не може рећи да су прављене кардиналне грешке, али да пропуста ипак има.

„Свијет је инвестирао у државне органе БиХ, дао је опрему, улагао је у едукацију и тако даље. Ми смо од 2002. године преузели тај посао, то је у нашим рукама. Међутим, годишње је потребно око 80 милиона марака, од чега држава треба да осигура око 30 милиона, што никада није осигурала“, појаснио је Коленда.

Када је о минама ријеч, у најугроженије локалне заједнице, како су нагласили из Центра за уклањање мина у БиХ, спадају подручја Добоја, Лопара, Тузле, Олова, Коњица. По подацима БХ МАЦ-а, БиХ има 26 акредитованих организација које се баве деминирањем.

Располажемо са 1.600 деминера, 57 паса, те 37 машина. Ипак, трагедије у минским пољима нису ријеткост. Тако се у мјесту Хајвази, општина Осмаци, у суботу у 9.30 догодила несрећа у којој је један деминер погинуо, а двојица су повријеђена. Живот је изгубио Мемчић, из насеља Бегов Хан, код Жепча, а повријеђени су 50-годишњи А.М. из Тузле и 47-годишњи Р.П. из Источне Илиџе.

НН