Министар Голић у посјети Херцеговини

НЕВЕСИЊЕ/БИЛЕЋА l Невесиње је мала херцеговачка општина, али велико градилиште гдје се реализују бројни инфраструктурни пројекти, оцјенила је министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић.

Он ја навела да се ради систем водоснабдијевања,  реконструкција спортске дворане, изградња саобраћајница, а највећи од пројеката је изградња ХЕ “Дабар“.

Голићева је након посјете спортској дворани “Невесињка”, чија би обнова требала бити завршена до краја 2018. године, изразила задовољство што је министарство на чијем је челу дио великог пројекта који ће коштати више од пола милиона KМ.

„Пројекат је подијељен у фазе, прва је санација крова и она спада у домен енергетске ефикасности, а Влада РС је посредством Фонда за заштиту животне средине кофинансирала прву фазу у износу од 80.000 KМ“, навела је Голићева, додавши да сви објекти који се реконструишу и граде од ове године морају бити по стандардима енергетске ефикасности.

Након посјете градилишту ХЕ “Дабар” Сребренка Голић је истакла да је задовољна динамиком радова и да све тече по унапријед зацртаним роковима.

„То је пројекат од стратешког значаја за развој РС, жила куцавица Херцеговине и РС. Наше ресорно министарство је од првог дана у овом важном пројекту који има вишенамјенски значај,  водоснабдјевање, наводњавање и производњу електричне енергије. Завршетком овог капиталног објекта ХЕ “Дабар” ће производити више од 159 мегавата електричне енергије, отвориће се нова радна мјеста и биће привредни замајац овог дијела РС“, навела је  она.

У ХЕ “Дабар” кажу да би електрана на мрежи требала бити за четири године, а у току су радови на главном пројекту, ископавање доводног тунела.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС данас  је посјетила и Билећу, гдје се састала са руководством ове општине, ОШ “Свети Сава” и билећког Дома здравља.

Голићева је навела да је у јединој билећкој основној школи реконструисан кров и фасада термоизолационим материјалима, а урађен су и отвореи и нови модел грејања, који умјесто лож уља користи пелет, као обновљиви извор енергије.

„У ове радове уложено је око 700.000 KМ, од чега је ресорно министарство обезбиједило 600.000, а УНДП 100.000 KМ“, навела је Голићева.

Она је рекла да ће министарство на чијем је челу  настојати да ријеши проблем система грејања у билећком средњошколском центру, са којим је данас упозната.

Посјету Херцеговини Голићева завршава сутра у Требињу, гдје ће се састати са представницима градске управе а затим ће посјетити и требињску Болницу, гдје се проводи пројекат енергетске ефикасности.

Радио Требиње