Министар Голић у посјети Требињу

ТРЕБИЊЕ l  Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић састала се данас  у Требињу са градоначелником Требиња Луком Петровићем и представницима локалне власти, као и руководством требињске Болнице, гдје је ресорно министарство издвојило 890.000 KМ за реконструкцију ове здравствене установе.

„Ово је поклон Владе РС граду Требињу. Ресорно министарство је препознало значај требињске болнице за цијелу регију Херцеговине“, рекла је Голићева након обиласка радова на требињској Болници.

Она је истакла да се сви радови завршавају до краја године, а након реконструкције крова и фасаде и постављања нових отвора у првој фази, слиједи друга фаза која подразумијева нови начин гријања овог објекта.

„То је инсталисање топлотних пумпи, потпуно други и знатно скупљи систем грејања, за које је министарство успјело да обезбиједи 50 одсто бесповратних средстава, а остатак новца издвојиће град Требиње“, навела је Голић.

Она је истакла да је Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС изнијело пројекат енергетске ефикасности за цијелу БиХ, у укупном износу од 17,3 милиона долара бесповратних средстава, али под условом да пола иде у РС, а пола у Федерацију БиХ, односно да не буде досадашњи однос 40 према 60 у корист Федерације БиХ.

„Тај новац са кофинансирањем локалних заједница и Владе РС трошиће се искључиво за реконструкцију и енергетско опремање свих јавних објеката, не само школских и здравствених“.

Градоначелник Требиња Лука Петровић је рекао да је градска власт, као одговорна управа, успоставила снажан контакт са Владом РС са којом ће заједнички реализовати неколико пројеката, попут реконструкције зграде требињске Болнице.

„Добром комуникацијом и сарадњом са Владом РС многе ствари у локалним заједницама се могу унаприједити“, закључио је Петровић.

Он је навео да је град Требиње кандидовао пројекат за изградњу рециклажног центра на градској депонији Ободина.

„Посредством ресорног министарства и Фонда за заштиту животне средине РС дефинисане су потребе и потези како би се могла обезбиједити опрема за селекцију, сортирање и прераду отпада. Желимо да Требиње  буде чисто, а не запуштено, неосвјетљено и прљаво као предходних година“, истакао је градоначелник Требиња.

Он је додао да је пројектна документација достављена ресорном минситарству да размотри финансијску конструкцију, како би ово питање било трајно ријешено.

„Има још ствари које треба ријешити, као што је прављење еколошких дворишта за селекцију отпада, едукција дјеце и становништа о овом питању. Министарство ће да помогне и набавку додатне опреме и   возила за одвоз смећа, што ћемо затражити и посредством комуналног предузећа“, рекао је Петровић.

Он је нагласио да ће на тај начин и таквом комуникацијом са надлежним институцијама РС, Требиње бити  чистије, боље и привлачније мјесто за живљење, што је интерес сваке власти.

Према ријечима директора требињске Болнице Васа Мијановића у првој фази реконструкције објекта биће урађен кров, фасада и замјењени отвори, а вриједност радова је 800.000 KМ.

„У другој фази, у којој је важно што је град Требиње преопознао значај и учествује у овом пројекту, Болница ће добити комплетан систем гријања и хлађења, машинске инсталације и соларне панеле за гријање воде, а вриједност радова је 600.000 KМ“, навео је Мијановић.

Он је подсјетио да у зграду болнице није улагано од изградње 1964. године.

Радове на требињској Болници, поред министра Сребренке Голић и градоначелника Луке Петровића обишли су и директор Фонда за заштиту животне средине Срђан Тодоровић и народни посланик Илија Таминџија.

Д.Ч.