Ministar Golić u posjeti Trebinju

TREBINJE l  Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić sastala se danas  u Trebinju sa gradonačelnikom Trebinja Lukom Petrovićem i predstavnicima lokalne vlasti, kao i rukovodstvom trebinjske Bolnice, gdje je resorno ministarstvo izdvojilo 890.000 KM za rekonstrukciju ove zdravstvene ustanove.

„Ovo je poklon Vlade RS gradu Trebinju. Resorno ministarstvo je prepoznalo značaj trebinjske bolnice za cijelu regiju Hercegovine“, rekla je Golićeva nakon obilaska radova na trebinjskoj Bolnici.

Ona je istakla da se svi radovi završavaju do kraja godine, a nakon rekonstrukcije krova i fasade i postavljanja novih otvora u prvoj fazi, slijedi druga faza koja podrazumijeva novi način grijanja ovog objekta.

„To je instalisanje toplotnih pumpi, potpuno drugi i znatno skuplji sistem grejanja, za koje je ministarstvo uspjelo da obezbijedi 50 odsto bespovratnih sredstava, a ostatak novca izdvojiće grad Trebinje“, navela je Golić.

Ona je istakla da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS iznijelo projekat energetske efikasnosti za cijelu BiH, u ukupnom iznosu od 17,3 miliona dolara bespovratnih sredstava, ali pod uslovom da pola ide u RS, a pola u Federaciju BiH, odnosno da ne bude dosadašnji odnos 40 prema 60 u korist Federacije BiH.

„Taj novac sa kofinansiranjem lokalnih zajednica i Vlade RS trošiće se isključivo za rekonstrukciju i energetsko opremanje svih javnih objekata, ne samo školskih i zdravstvenih“.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je rekao da je gradska vlast, kao odgovorna uprava, uspostavila snažan kontakt sa Vladom RS sa kojom će zajednički realizovati nekoliko projekata, poput rekonstrukcije zgrade trebinjske Bolnice.

„Dobrom komunikacijom i saradnjom sa Vladom RS mnoge stvari u lokalnim zajednicama se mogu unaprijediti“, zaključio je Petrović.

On je naveo da je grad Trebinje kandidovao projekat za izgradnju reciklažnog centra na gradskoj deponiji Obodina.

„Posredstvom resornog ministarstva i Fonda za zaštitu životne sredine RS definisane su potrebe i potezi kako bi se mogla obezbijediti oprema za selekciju, sortiranje i preradu otpada. Želimo da Trebinje  bude čisto, a ne zapušteno, neosvjetljeno i prljavo kao predhodnih godina“, istakao je gradonačelnik Trebinja.

On je dodao da je projektna dokumentacija dostavljena resornom minsitarstvu da razmotri finansijsku konstrukciju, kako bi ovo pitanje bilo trajno riješeno.

„Ima još stvari koje treba riješiti, kao što je pravljenje ekoloških dvorišta za selekciju otpada, edukcija djece i stanovništa o ovom pitanju. Ministarstvo će da pomogne i nabavku dodatne opreme i   vozila za odvoz smeća, što ćemo zatražiti i posredstvom komunalnog preduzeća“, rekao je Petrović.

On je naglasio da će na taj način i takvom komunikacijom sa nadležnim institucijama RS, Trebinje biti  čistije, bolje i privlačnije mjesto za življenje, što je interes svake vlasti.

Prema riječima direktora trebinjske Bolnice Vasa Mijanovića u prvoj fazi rekonstrukcije objekta biće urađen krov, fasada i zamjenjeni otvori, a vrijednost radova je 800.000 KM.

„U drugoj fazi, u kojoj je važno što je grad Trebinje preopoznao značaj i učestvuje u ovom projektu, Bolnica će dobiti kompletan sistem grijanja i hlađenja, mašinske instalacije i solarne panele za grijanje vode, a vrijednost radova je 600.000 KM“, naveo je Mijanović.

On je podsjetio da u zgradu bolnice nije ulagano od izgradnje 1964. godine.

Radove na trebinjskoj Bolnici, pored ministra Srebrenke Golić i gradonačelnika Luke Petrovića obišli su i direktor Fonda za zaštitu životne sredine Srđan Todorović i narodni poslanik Ilija Tamindžija.

D.Č.