Министар Малешевић скрива своју диплому

Нико нема што Република Српска имаде. Има министра просвјете који скрива информације о свом школовању.

368875_1

Да није ријеч о Дани Малешевићу, могло би се помислити да човјек због скромости ћути, али овај разметљивац се похвалио и докторатом и факултетом, али магистарским радом се не хвали. Такође одбија да каже и гдје је докторирао. Нема се чиме похвалити, тврде добро обавијештени извори, а Малешевић им својим ћутањем даје за право.

Писали смо му и уредно поставили питања у два наврата.Интересовало нас је гдје је и када дипломирао, магистрирао и доктрорирао овај врли доктор наука који не престаје да готово свакодневно изнанађује јавност новим и новим аферама у школском систему Републике Српске.Интересантно је то што ни на званичном сајту Владе у биографији овог министра није наведен податак о његовом магистарском раду.

„Након завршених основних студија, на којима стиче звање професора политехничког васпитања и образовања, одбранио је, 2001. године докторску тезу која се односи на квалитет средњег стручног образовања“, наводи се, између осталог, на сајту Владе.

О постдипломским студијама и магистарском раду који би се морали „смјестити“ између основних студија и доктората нема ни ријечи. То је у најмању руку чудно, а ништа мање не чуди ни чињеница да нису наведени ни подаци о томе гђе је, на ком факултету министар 2001. године докторирао?

Зашто је Малешевићу толико стало до тога да јавност ове информације не сазна!?Чак и да нема разлога да се сумња у валидност стечених диплома и звања, било би недопустиво да било који функционер, а поготово министар просвјете скрива информације о свом образовању.

А разлога за сумњу у овом случају итекеко има, да нема, Малешевић би их одавно отклонио тако што би ове добро чуване тајне разоткрио сумњичавој јавности.Овако, понашање једног министра, у најмању руку је срамотно. Тако ћемо га и назвати, мада смо протеклих мјесеци на многим примјерима могли виђети да дотични за срамота не зна.

Да зна поднио био оставку и јавно се извинио јавности, а нарочито ученицима и њиховим родитељима због афере око уписа ученика у Медицинску школу у Бањалуци. Ма колика да је његова директна кривица у том случају, он као ресорни министар би морао да преузме одговрност зато што су у ту школу ученици уписивани без поштовања редослиједа на званичној ранг листи.

Уписивани су, тврди између осталих и директор те школе, на основу списка који је стигао из Министарства просвјете на чијем је Малешевић челу. Ако, као што тврди није одговоран, зашто министар није казнио оне који су одговорни за највећу бруку у просвјети Републике Српске до сада.

Али то њега није дотакло, умјесто да прихвати кривицу одлучио је да за наводну клевету тужака оне који су отворено проговорили о његовом криминалном и по образовни систем погубном дјеловању. А у том начину дјеловања Дани Малешевићу се мора признати шампионско звање.

Он је за годину свог министровања више штете овом ресору нанио него његова два претходника заједно. А трудили се, није да нису, и Антон Касиповић и Горан Мутабџија. Узалуд. У поређењу са Малешевићем остали су само заборављени асови међу штеточинама које су уништиле просвјету и културу у Републици Српској.

Примјера је на претек, а информације о њима стижу са свих страна.Најновији у низу је отворено писмо запослених у Основној школи „Свети Сава“ из Лопара које су медији објавили.Запослени у овој школи упозоравају на флагантно кршење закона у режији министра Малешевића и његових пулена у овој школи.

Након што му три састава школског одбора ове школе нису била по вољи, Малешевић је именовао Привремени школски одбор. На чело тог одбора постављен је некадашњи директор те школе сада пензионер, против кога је вођено више судских спорова.

Такав школски одбор је за в.д. директора школе, по Малешевићевом рецепту поставио човјека који у овој школи ради на допуни норме.Медији су недавно извјештавали о сличној ситуацију у Рогатици, гдје су се против Малешевићеве самовоље у тамошњој школи побуниле и његове бивше страначке колеге.

Општински одбор Демократског народног савеза (ДНС) у Рогатици је недавно колективно напустио ту странку разочаран потезима страначког руководства на челу са Марком Павићем. Сада су се јавно огласили осуђујући манипулације свог донедавног партијског колеге Дане Малешевића.

Раније се писмом медијима огласио професор Бобан Оџић из Новог Града, човјек који је у овој и прошлој години више пута одбијен на конкурсу у двије основне школе иако испуњава све тражене услове. Одбијан је из само једног разлога, није подобан партијском шаблону Дане Малешевића и директора којег он подржава.

Ништа боље није прошла ни професорица Сања Ивановић, запослена у Гимназији Градишка. Њен проблем зато што не припада ни једном политичком ни интересном клану траје годинама. Од пуне радне норме часова коју је имала када је запослаена у тој установи из године у годину су јој узимани часови тако да данас предаје само два часа Физичког васпитања у овој школи.

Иако су њени проблеми почели прије почетка Малешевићевог министровања, он је својим поступком ове године ставио круну на неправду кроз коју ова професорица пролази. У договору са директорицом Гимназије, с којом је иначе у блиским везама, Малешевић је направио комбинаторку замјене радних мјеста двојице политички подобних професора на релацији Бањалука – Градишка.

Све је урађено под фирмом наводног смањења путних трошкова, што је апсурдно с обзиром да трошкове превоза запосленим у средњем образовању сносе општине, које нису тражиле овакву ротацију. Уосталом министарство мјесецима не исплаћује путне трошкове ни запосленим у Основном образовању, па се поставља питање о каквој то уштеди је овђе ријеч?

Колатерална штета оваквих манипуплација у Гимназији Градишка је професорица Ивановић о чему смо и раније писали. Да би апсурд био већии њој је недавно понуђено да ради на допуни часова у Новом Граду гдје би морала да возари из Градишке, чиме је демагогија о мјерама штедње демантовала саму себе!

Малешевић се иначе понаша као мали шериф у Градишци одакле је са мјеста начелника једног ођељења у општини лансиран на позицију на којој је сада, на велико изненађење јавности.

Претходно је као лидер локалног ДНС-а заједно са одбјеглим прелетачима из СДС-а окупљним око Славка Дуњића и његове фантомске партије, разбио владајућу коалицију у тој општини, што јесте основни узрок вишемјесечне блокаде рада локалне законодавне власти у овој општини чије посљедице би због немогућности усвајања Буџета грађани тек могли да осјете.

То Малешевићу не смета да и даље у том граду покушава вући битне конце, поготово када је ријеч о просвјети гђе његови пулени на директорским мјестима не прежу ни од каквих притисака (често са елементима мобинга) над запосленим који им „нису по вољи“.

Ништа боља ситуација од оне у Гимназији није ни у Средњој стручној и техничкој школи Градишка, на чијем је челу ДНС-ов кадар, као ни у неким другим школама у овој Општини.Министарски положај је, уствари, награда Малешевићу за саботажу локалне власти у Градишци која ће се манифестовати убрзо по његовом сједању у фотељу.

Овим именовањем којим су многи били изнанђени, додатно су заоштерени односи унутар ДНС-а, између Марка Павића и Недјељка Чубриловића, предсједника Народне Скупштине Републике Српске. На тој позицији је, тврде извори у врху те странке, Чубриловић желио Радмилу Коцић Ћућић, актуелну помоћницу министра просвјете.

Чубриловић, иначе, тврди овај извор, „органски не подноси Малешевића“, па је након афере Медицинска школа цинично поручио Павићу : „Ево ти сада Малешевића …“. Павић му је тада признао да се покајао што га на вријеме није послушао и да је Малешевић његово велико разочарење.

У међувремену овај „министар за вјеровали или не“ је настојећи да себи да на значају наставио са самобламирањем. Нико озбиљан па ни Полиција Републике Српске није повјеровао у наводну пријетњу коју је примио у септембру ове године и пријавио полицији.

Да јесте, не би ни он ни полиција само пар мјесеци послије ћутали о овоме баш као да се ништа није ни догодило.Малешевићу је ипак пошло за руком нешто што је изгледало као немогуће. Изборио се са жестоком конкуренцијом и постао најгори министар у најгорој влади коју је Република Српска икада имала.Кажу још за кратко.

Било каква реконструкција Владе ће бити крај његове „славне каријере“. Тада ће имати довољно времена да се посвети тужбама за клевету које је покрену или које се тек спрема да покрене. Биће то прилка да пред неким судским вијећем покаже своје дипломе, биле он из Чивчија, Сремских Карловаца, Зрењанина…

Импулс