Министар пољопривреде шумарства и водопривреде Републике Срспке Стево Мирјанић данас посјетио Невесиње и Билећу

Министар пољопривреде шумарства и водопривреде Републике Срспке Стево Мирјанић данас је почео дводневну посјету Херцеговину.

Постицаји пољопривредницима биће исплаћени

mirjanic1

НЕВЕСИЊЕ │ Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске Стево Мирјанић најавио је да ће пољопривредницима бити исплаћени сви подстицаји, али да ће одређени рокови бити пролонгирани.

На састанку Мирјанића са начелником општине Невесиње Момчилом Шиљеговићем и представницима локалних привредних субјеката договорено је да ресорно Министарство, ова локална заједница и Завод за педологију из Бањалуке утврде колика површина земљишта на подручју ове општине је дата под закуп и концесију, а да преостали дио продуктивног земљишта буде усмјерен за производњу.

Мирјанић је рекао да би ангажман Геодетске управе Републике Српске требало да буде једнообразно ријешен за све локалне заједнице у Српској.

Он је подсјетио на актуелне пројекте ресорног Министарства који се односе на улагања у систем наводњавања, те најавио да ће Влада Српске подржати и домаће произвођаче меса.

Шиљеговић је рекао ће у оквиру програма „Водовод и канализација Републике Српске“ наредне године бити инсталиран пречистач за воду и ријешене потешкоће потрошача у вишим зонама општине Невесиње.

Невесињски произвођачи млијека истакли су да највише проблема имају у примарној производњи и наплати потраживања, а да им посао отежавају и неповољни климатски услови и кашњење подстицаја.

Мљекара „Пађени“ ускоро на европском тржишту

mirjanic 2

БИЛЕЋА │ Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић изјавио је да би билећка мљекара „Пађени“, као једна од најреспектабилнијих у Српској, ускоро требало да своје производе извози на европско тржиште.

Мирјанић је најавио да ће због тога ових дана бити обављен преглед свих фарми са којима послује ово предузеће да би се утврдило да ли испуњавају услове који захтијевају строги критеријуми Европске комисије.

Након обиласка погона и разговора са руководством мљекаре, Мирјанић је изразио задовољство обимом производње, начином рада и веома квалитетним производима, те истакао да је ова компанија за примјер и због тога што има око 900 коопераната.

„Мљекара `Пађени` је друга по обиму производње у Републици Српској која из године у годину удвостручује производњу, те осим осамдесетак својих запошљава и више стотина пољопривредних произвођача“, рекао је Мирјанић и додао да је ресорно министарство због тога подржало пројекат набавке јуница.

Према његовим ријечима, за подручје општине Билећа биће подијељено 70 јуница, а стотину у сусједним општинама које гравитирају овом подручју.

„Осим тога, у свим општинама наредних дана урадићемо инвентарисање слободног земљишта, првенствено државног, и то земљиште ставити на располагање пољопривредним произвођачима који раде за тржиште“, нагласио је Мирјанић.

Он је истакао да ће стављањем у функцију тог земљишта бити дат значајан допринос повећању интереса произвођача не само за производњу млијека него и това.

Власник мљекаре „Пађени“ Ненад Вукоје рекао је да ће комисија ЕУ наредних дана посјетити погоне и да након тога очекује коначан одговор на право на извоз у ЕУ и пролаз кроз Унију.

Вукоје каже да је задовољан пословањем, те је напоменуо да своје производе пласирају на подручје цијеле БиХ и у Црну Гору.

„Ове године имали смо раст производње од око 40 одсто у односу на прошлу годину и тај тренд ћемо наставити до краја године“, навео је Вукоје и додао да је планирано да до 2020. године прераде око 60.000 литара млијека, а до 2025. до 100.000 литара.

Он је нагласио да на мјесечном нивоу производе око милион литара и да у понуди имају кисело млијечни програм – јогурт, павлаку, затим традиционални програм – сир и кајмак, полутврде сиреве – качкаваљ кришка, те ситне сиреве који су изузетно тражени на домаћем тржишту.

Вукоје додаје да велику пажњу посвећују и обнављању опреме која је висококвалитетна и савремена, те подсјећа да је прошле године мљекара за ту намјену уложила око 840.000 КМ, од чега је Министарство дало 90.000 КМ.

Он је подсјетио да је мљекара почела да ради прије 16 година када је и формирала цијене својих производа, које се до сада нису мијењале.

Састанку министра Мирјанића са руководством мљекаре „Пађени“ присуствовао је и начелник општине Билећа Миљан Алексић.
Срна