Ministarka vezuje pojas Pepi Prasetu

546822_prase_ff
BEOGRAD | Čak i tokom emitovanja pojedinih crtanih filmova stajaće upozorenje da sledi neprimeren sadržaj jer ne propagira bezbedno ponašanje u saobraćaju.
To je najnoviji plan ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović koji je ona uvrstila u nacrt novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju.
To u praksi znači da će pred emitovanje pojedinih epizoda crtanog filma „Pepa Prase“, u kojima se članovi porodice voze automobilom bez pojasa, morati da stoji upozorenje. Član Radne grupe koja radi na novom zakonu o bezbednosti u saobraćaju Damir Okanović za „Blic“ objašnjava kako je to rešeno u Britaniji.
„Na scene u kojima se svi oni voze bez pojasa reagovala su Udruženja roditelja pa su autori u novoj sezoni docrtali pojaseve“, objašnjava Okanović.
Isti scenario je planiran i za ostali igrani program, pa će upozorenja ići gotovo na svim akcionim filmovima. Brus Vilis, na primer, u tom slučaju biće jedan od glavnih promotera nebezbedne vožnje na našim televizijama.
S druge strane, drastičnije mere biće primenjene na informativni, zabavni i reklamni program u kojima će „neprimeren sadržaj“ biti sankcionisan novčanim kaznama od 100.000 do čak 800.000 dinara. To znači da nema prikazivanja scena u kojima neko vozi bez vezanog pojasa, ili upravlja vozilom u alkoholisanom stanju. Ukoliko nakon takvog sadržaja sledi pouka, to je onda u redu.
Novinarska udruženja su protiv takvog zakona.
„U skladu sa dobrom praksom je da novinari kritikuju nebezbedno ponašanje, ali je i obelodanjivanje istog u javnom interesu“, kažu u UNS-u.
Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović za „Blic“ kaže da će se to udruženje boriti protiv usvajanja takvog zakona.
U Ministarstvu saobraćaja kažu da od medija očekuju pomoć.
„Namera Radne grupe za brigu o mladim učesnicima u saobraćaju nije da sputava bilo čiju slobodu izražavanja, već da spreči promovisanje ponašanja zbog kojeg je u poslednjih 10 godina poginulo više od 1.500 mladih“, kažu u Ministarstvu saobraćaja.
Kao u Severnoj Koreji
„Serije i filmovi su život prenet kroz umetnički fokus autora i to ne sme da bude predmet cenzure. Ne možete da uskratite gledaocima filmove zato što se neko ne ponaša u skladu sa srpskim zakonom. To je besmisleno i u stilu Severne Koreje“, kaže predsednik saveta RTEM Goran Karadžić.
Blic