Митровданске свечаности у знаку споменика слободе и промоције монографије о невесињској бригади

НЕВЕСИЊЕ I Поводом Митровдана – крсне славе Борачке организације РС, 8. новембра – Дана општине Невесиње и у знак сјећања на Митровданске битке 1992. и 1994. године у Невесињу ће бити одржана дводневна манифестација коју организују Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе РС, Борачка организација РС и Општина Невесиње.

Овогодишње митровданске свечаности биће у знаку откривања  Централног спомен обиљежја борцима за слободу и промоције монографије „Невесињска бригада у рату 1992-1995“.

Долазак у Невесиње су најавили црквени великодостојници, високи републички званичници, представници борачких и завичајних удружења и организација и други гости.

Свети Димитрије се са посебним поштовањем обиљежава у Невесињу, а за овај датум су везане најсвјетлије странице историје овог краја.

У уторак, 7. новембра у 16 часова, у Великој сали општине Невесиње биће организован пријем за породице погинулих бораца.

У 20 часова је заказана промоција монографије „Невесињска бригада“ аутора пуковника Зорана Јањића. Ова значајна историјска публикација  даје детаљан опис ратног пута славне јединице која је одбранила народ и територију судбоносних деведесеих година прошлог вијека.

На Митровдан ујутро у 9 часова у Цркви Вазнесења Господњег биће служена света литургија и преломљен славски колач.

За 11 часова заказана је свечана сједница Општинског парламента на којој ће бити уручена највиша општинска признања.

Церемонија откривања и освјештања Споменика слободе на Централном градском тргу почиње у 12 часова. Споменичка скулптура, дјело академског вајара Миодрага Живковића, симболизоваће све невесињске устанке и континуитет српског духовног бића и традиције.

Делегације ће положити вијенце, а планирано је и обраћање званичника. Припремљен је и пригодан културно- умјетнички програм.

Удружење Невесињаца организује помен погинулим борцима

У календару обиљежавања значајних догађаја, Удружење Невесињаца у Београду сваке године о Митровдану организује служење помена погинулим борцима Невесињске бригаде и евоцира успомене на Митровданске битке. Помен ће се служити на Митровданске задушнице, у суботу 4. новембра, у 11 часова, у Цркви Светог Саве на Врачару. Биће то прилика да се, уз присуство непосредних учесника тих славних битака, још једном подсјетимо дана који су златним словима уписани у историји српског народа, поручују из Организационог одбора.

Радио Невесиње