Мјере против паркирања у Старом граду: КО ИМА ПРАВО ДА УПРАВЉА КЛИПОМ

ТРЕБИЊЕ │ Право на даљински управљач за клип на јужној капији Старог града убудуће ће имати само становници „Кастела“ који имају условну гаражу или двориште за паркинг возила, а захтјев за дозволу за куповину управљача мораће поднијети до 28. децембра.

Ово кажу у Одјељењу за стамбено-комуналне послове, које је измјенама одлуке о безбједности саобраћаја, усвојеним на посљедњем засједању Скупштине града, прописало нове услове коришћења регулационог клипа на јужној капији „Кастела“, како би се стало у крај злоупотребама даљинског управљача, неконтролисаном уласку и паркирању возила у најстарије требињско градско језгро.

Смањењем броја корисника даљинског управљача само на становнике Старог града који имају услове за паркирање лакше ће се контролисати и функција клипа за регулацију улаза возила, вјерују у надлежном одјељењу.

Напомињу да су у претходним мјесецима злоупотребе даљинског управљача довеле у питање саму сврху постојања клипа, јер су неконтролисани улаз возила у Стари град и паркирање на јавним површинама готово свакодневно реметили пјешачки саобраћај и стварали естетски ружан утисак међу Требињцима и туристима.

Измјенама одлуке је прецизирано да право на добијање дозволе за куповину даљинског управљача „имају становници Старог града који у власништву имају условну гаражу или ограђено двориште минималних димензија 2,5 метара ширине и 5 метара дужине, са ширином врата, односно капије минимално 2,5 метара, те са прилагођеним приступом и улазом за моторна возила“.

Из Одјељења за стамбено-комуналне послове позвали су данас становнике Старог града који испуњавању тражене услове да до 28. децембра поднесу захтјев за дозволу како би могли да купе даљински управљач.

Напомињу да је уз захтјев потребно доставити и документацију која доказује пребивалиште у Старом граду и власништво над гаражом или двориштем адекватним за паркинг.

„Напомињемо да ће се у скоријем периоду клип на улазу у Стари град декодирати и неће се моћи спустити нити подићи постојећим даљинским управљачем. Такође ће бити постављен видео надзор, а свако лице које насилно покуша спустити или оштетити клип биће кривично гоњено“, упозоравају у надлежном градском одјељењу.

Измјенама одлуке о безбједности саобраћаја предвиђене су и казнене мјере губитка права на даљински управљач у случају злоупотребе, а уз становнике овог дијела града са властитим простором за паркинг, право на кориштење управљача за улаз у Стари град имаће и Град Требиње, Полицијска управа, Служба хитне помоћи и Територијална ватрогасна јединица Требиње.

Р.С.