Mjere protiv parkiranja u Starom gradu: KO IMA PRAVO DA UPRAVLJA KLIPOM

TREBINJE │ Pravo na daljinski upravljač za klip na južnoj kapiji Starog grada ubuduće će imati samo stanovnici „Kastela“ koji imaju uslovnu garažu ili dvorište za parking vozila, a zahtjev za dozvolu za kupovinu upravljača moraće podnijeti do 28. decembra.

Ovo kažu u Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove, koje je izmjenama odluke o bezbjednosti saobraćaja, usvojenim na posljednjem zasjedanju Skupštine grada, propisalo nove uslove korišćenja regulacionog klipa na južnoj kapiji „Kastela“, kako bi se stalo u kraj zloupotrebama daljinskog upravljača, nekontrolisanom ulasku i parkiranju vozila u najstarije trebinjsko gradsko jezgro.

Smanjenjem broja korisnika daljinskog upravljača samo na stanovnike Starog grada koji imaju uslove za parkiranje lakše će se kontrolisati i funkcija klipa za regulaciju ulaza vozila, vjeruju u nadležnom odjeljenju.

Napominju da su u prethodnim mjesecima zloupotrebe daljinskog upravljača dovele u pitanje samu svrhu postojanja klipa, jer su nekontrolisani ulaz vozila u Stari grad i parkiranje na javnim površinama gotovo svakodnevno remetili pješački saobraćaj i stvarali estetski ružan utisak među Trebinjcima i turistima.

Izmjenama odluke je precizirano da pravo na dobijanje dozvole za kupovinu daljinskog upravljača „imaju stanovnici Starog grada koji u vlasništvu imaju uslovnu garažu ili ograđeno dvorište minimalnih dimenzija 2,5 metara širine i 5 metara dužine, sa širinom vrata, odnosno kapije minimalno 2,5 metara, te sa prilagođenim pristupom i ulazom za motorna vozila“.

Iz Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove pozvali su danas stanovnike Starog grada koji ispunjavanju tražene uslove da do 28. decembra podnesu zahtjev za dozvolu kako bi mogli da kupe daljinski upravljač.

Napominju da je uz zahtjev potrebno dostaviti i dokumentaciju koja dokazuje prebivalište u Starom gradu i vlasništvo nad garažom ili dvorištem adekvatnim za parking.

„Napominjemo da će se u skorijem periodu klip na ulazu u Stari grad dekodirati i neće se moći spustiti niti podići postojećim daljinskim upravljačem. Takođe će biti postavljen video nadzor, a svako lice koje nasilno pokuša spustiti ili oštetiti klip biće krivično gonjeno“, upozoravaju u nadležnom gradskom odjeljenju.

Izmjenama odluke o bezbjednosti saobraćaja predviđene su i kaznene mjere gubitka prava na daljinski upravljač u slučaju zloupotrebe, a uz stanovnike ovog dijela grada sa vlastitim prostorom za parking, pravo na korištenje upravljača za ulaz u Stari grad imaće i Grad Trebinje, Policijska uprava, Služba hitne pomoći i Teritorijalna vatrogasna jedinica Trebinje.

R.S.