Мјештани се захвалили ватрогасцима

ТРЕБИЊЕ I Мјештани села Туље у Поповом пољу данас су у просторијама Територијане ватрогасне јединице Требиње организовали малу свечаност, у знак захвалности требињским ватрогасцима и припадницима Цивилне заштите, који су спасили села у Поповом пољу у великом шумском пожару почетком августа.

Предсједник Удружења за водоснабдјевање и обнову села Туље Васо Kолак каже да је у опасности било преко 40 села у Поповом пољу, а захваљујући ватрогасцима није изгорјела ниједна кућа.

„Kад сам дошао у Туље око 17 часова, ватра је опколила цијело село. Ватрогасци су успјели да спасе село, а иста ситуација је била и у Жакову. Борба са ватром је трајала до касних вечерњих часова, а одбрањено је тридесетак кућа у мом селу“, наводи Kолак.

Ватрогасац Мирослав Вукасовић данашње окупљање оцјенио је лијепим гестом сељана Туља, јер се, како каже, ватрогасци, најечешће, забораве када почну кише и прође пожарна сезона.

„Мјештани у свим селима гдје су бјеснили пожари били су дан и ноћ са нама“, истакао је Вукасовић.

Према ријечима командира требињских ватрогасаца Трипа Ћука љетос су одбрањена 44 села, а ватрогасци су увијек имали помоћ мјештана.

„Помагали су нам да брже дођемо до пожара и воде уколико је има у селу, али нажалост, наша села су напуштена, па је и било јако мало становника“, навео је Ћук.

Овога љета на подручју Требиња избило је преко 200 пожара на различитим локацијама, а у ватреној стихији која је гутала на хиљаде хектара ниског растиња и шуме није изгорјела ниједна кућа, нити је било повријеђених.

Д.Ч.