Млади не би требало да одлажу родитељство

 

ТРЕБИЊЕ | Млади људи би требало више да размишљају о породици и да не чекају да прође дуго времена да  постану родитељи, речено је на данашњем предавању „Савремени приступ брачној неплодности“, које је, у организацији Удружења „Бебе“ и „Медико-с“, одржано у Требињу.

Сања Сибинчић, специјалиста гинекологије и акушерства и директор „Медицо-с“  је истакла да се у Републици Српској значајно помјерила граница рођења првог дјетета.

„Некада је граница била 18 година, а сада је преко 28. Жене одлажу родитељство, из више разлога, све више је жена које се касније одлучују на трудноћу и онда то мора да доведе до проблема. С друге стране и 52 одсто мушкараца имају проблем налаза, ми још увијек немамо одговоре зашто је то тако и зашто рапидно пада вриједност спермиограма која утиче на зачеће“, истакла је Сибинчићева.

Она наводи да би сваки пар , након годину дана нормалног брачног живота, уколико не дође до трудноће, требало да се обрати стручним особама.

„Препорука је да млади  не чекају да се остваре као родитељи. Требало би да  нам породица опет постане основна вриједност, да промијенимо стил живота, јер оно што је непроцјењиво је свако наше дијете, а посебно у данашње вријеме када наталитет рапидно опада и постаје национални проблем. Закључено је данас да  је на државном нивоу неопходно направити низ стратегија и мјера да се помогне свим брачним паровима који желе дјецу, али и онима који могу да имају дјецу да добију друго, треће дијете да би нас било што више“, додала је Сибинчићева.

Она је истакла да је у прошлој години у Српској вантјелесном оплодњом рођено 158 беба, а од када Фонд здравственог осигурања сноси трошкове  финансирана вантјелесне оплодње рођено је 1200 беба.

Драгослав Бањак, предсједник Скупштине Града Требиња је истакао да је Град Требиње једна од ријетких локалних заједница у Српској која има бројне програме чији је циљ побољшање природног прираштаја.

„Град Требиње је у 2018. години позитивно ријешио 280 захтјева за новорођено дијете, укупно је исплаћено око 100 000 марака, зависно од материјалних могућности брачних парова исплаћено је појединачно између 150 и 2 400 марака. Град Требиње материјално подржава склапање бракова за лица која имају више до 38 година, у прошлој години ријешено је 16 захтјева и исплаћено између 3 600 и 11 700 марака. Подржава и вантјелесну оплодњу и то за она лица која не испуњавају услове које прописује Фонд здравствног осигурања и ево прије неки дан добили смо информацију да је свих 11 захтјева, који су поднесени, позитивно ријешено. Према томе то су показатељи којима се не могу похвалити много веће средине, а ево у Требињу, се на задовољство свих нас, рјешавају “, навео је Бањак.

Снежана Мисита, предсједница Удружења „Бебе“ је подсјетила да удружење ускоро очекује стоту бебу те да су задовољни постигнутим резултатима у њиховом деценијском раду.

Нова методе у лијечењу бројних болести па и неплодности је квантна медицина о којој је било ријечи на данашњем предавању. Славица Стефановић, специјалиста физикале медицине и рехабилитације је говорила о важности теста интолеранције на хране у лијечењу стерилитета.

„Не постоји органичење ко може да користи овај тест, нити стање у коме се може користити. Одређује се преко крви и много може да помогне у промјени стила живота и растерећења организма те бољег физичког и психичког функционисања. Овај тест има велику улогу у процесу лијечења стерилитета у смислу одређивања онога шта је добро за организам. Показало се да су многа метаболичка оптерећења узрок неплодности и да је са те стране искључивање намирница које су интолерантне за организам у великој мјери растерећујући фактор за организам“, појаснила је она.

Указано је и на значајну улогу ултразвучних прегледа у процесу вантјелесне оплодње и дијагностиковању узрока стерилитета, а наведене су и процедуре вођења трудноћа након успјешне вантјелесне оплодње те колико је битна подршка паровима који су у поступку вантјелесне оплодње.

 „Медико- с“, члан пронатал групе ће ова предавања одржати у бројним градовима Српске у циљу едукације становништва о вантјелесној оплодњи и проблему стерилитета.

Д.Р.