Млади одлазе из Српске и Босне и Херцеговине

377690_1
БАЊАЛУКА │ Млади одлазе из Републике Српске и Босне и Херцеговине у потрази за послом и бољим животом. Подаци су драматични, а најаве су још драматичније. Након нових олакшица које је припремила Њемачка за раднике у иностранству, очекује се још већи одлив младих из БиХ.

У посљедње двије године на рад у иностранство из БиХ отишло је шест и по хиљада радника. Очекује се да ће се тај број у наредних неколико година многоструко повећати, јер је Њемачка олакшала добијање боравишних дозвола за сва занимања.

По броју радника из БиХ, испред Њемачке ипак је Словенија у коју је од 2013. до краја 2015. године запослено 4.970 радника из БиХ, подаци су Агенције за рад и запошљавање БиХ.

Ситуација није нимало неочекивана, поготово јер подаци Међународне организације за рад говоре да у Босни и Херцеговини сваки четврти радник ради на црно. Тај број пење се и до 250.000 према подацима Синдиката.

Подаци према истраживању Института за развој младих КУЛТ говоре да би готово 40 одсто младих напустило Босну и Херцеговину. Разлози су незапосленост, политичка нестабилност и неизвјесност.

У Републици Српској константно је примјетан одлив квалитетног медицинског кадра. Из Синдиката медицинских сестара и техничара Републике Српске упозорили су да се ове године очекује да више од хиљаду медицинских радника напусти Српску у потрази за бољим условима рада и већим платама.
БНТВ